Gå direkt till textinnehållet

Konflikten på GP: ”Jag hoppas på en förklaring”

Klockan två i eftermiddag ska Göteborgs-Postens ledarredaktion träffa tidningsledningen, detta efter att det uppstått en konflikt efter att Alice Teodorescu utsett till chef för GPs ledarredaktionen.

Alice Teodorescu är känd som en socialkonservativ skribent, medan Göteborgs-Posten på sin ledarsida är uttalat socialliberal. Ledarredaktionen undrar därför om tillsättningen innebär att GP ändrar sin politiska riktning.

Vad hoppas du få ut av mötet, Maria Haldesten ledarskribent på GP?

– Jag hoppas få en förklaring till varför man har hanterat tillsättningen på detta sätt och varför man inte förutsåg att detta skulle kunna skapa problem. Jag kan inte förstå att man inte insåg betydelsen av detta.

Maria Haldesten menar att om det var en medveten ändring av den politiska inriktningen borde ledarredaktionen fått varit med i processen då den nya politiska redaktören tillsattes och om det inte var det är det också ett problem.

– Vi har inget emot Alice Teodorescu som skribent. Hon är en kompetent opinionsbildare. Det handlar om värdefrågor där vi inte tycker att hennes uttalade liberalkonservativa linje stämmer överens med den linje tidningen driver som är socialliberal.

Ledarskribenterna valde att markera vad de tyckte om tillsättningen av Alice Teodorescu i ett internt mejl som snabbt läckte ut till medier.

– Vi står för vad som stod i brevet. Vi jobbar med värderingar, det är en del av oss själva. Den typ av journalistik vi sysslar med lägger man ner mycket av sina personliga värderingar i.

Fler avsnitt
Fler videos