Gå direkt till textinnehållet

Krisen i branschen syns inte i antalet arbetslösa

Antalet arbetslösa journalister hos Kulturarbetsförmedlingen har ökat med 5,4 procent sedan motsvarande kvartal förra året. ”Den dystra marknaden syns inte i statistiken än”, säger ombudsman Justus Bennet som arbetar med arbetsmarknadsfrågor.

För tillfället finns drygt 550 arbetslösa journalister inskrivna hos Kulturarbetsförmedlingen. Det är en ökning med 5,4 procent sedan motsvarande kvartal förra året, det visar siffror från Arbetsförmedlingen. Av de drygt 550 arbetslösa journalisterna går knappt 150 stycken i program med aktivitetsstöd.

Ändå finns det drygt 1 630 journalister inskrivna som sökande hos Kulturarbetsförmedlingen. Men majoriteten av dessa, nästan 870 stycken, har något typ av arbete utan stöd från arbetsförmedlingen.

Justus Bennet är ombudsman på Journalistförbundet och arbetar bland annat med arbetsmarknadspolitiska frågor.

– Den dystra marknaden syns inte i statistiken än och det är intressant. Många har till exempel avgångsvederlag, säger han och fortsätter:

– Man kunde egentligen förvänta sig att siffrorna skulle vara större än vad de egentligen är med tanke på hur många som blivit av med jobben de senaste åren, men man ser inte det i arbetsförmedlingens statistik.

Kommer det en kraftig ökning av arbetslösa journalister hos arbetsförmedlingen?

– Det är svårt att veta, vi har trott att den ökningen redan skulle ha kommit. Det vet inte heller på arbetsförmedlingen vad det beror på. Folk kanske söker sig bort snabbt. 

Fler avsnitt
Fler videos