Gå direkt till textinnehållet

Kritik mot Region Skånes fotoförbud

Sydnyttchefen Per Lärka protesterar mot Region Skånes försök att stoppa medier från att fotografera på sjukhusen, samtidigt som de själva ägnar sig åt kameraövervakning.

Sydnytt avslöjade i dag att Region Skåne i strid mot lagen kameraövervakar patienter i och utanför sjukhusen. Detta sker samtidigt som regionen vill stoppa medier från att dokumentera missförhållanden inom vården

I ett debattinlägg på Sydnytts hemsida skriver ansvarig utgivare Per Lärka bland annat:

”Vårdbiträden, läkare och sjuksköterskor uppmanas sen en tid tillbaka att hålla utkik efter journalister som intervjuar patienter och personal på vårdinrättningar. Om de upptäcker att så sker ska journalisterna 'uppmanas att avsluta aktiviteten och att radera bilderna/filmen/ljudupptagningen', som det står i regiondirektören Jonas Rastads beslut.

Annons Annons

Det här beslutet är ett tomt hot i syfte att stoppa medias granskning av missförhållanden inom vården. Regiondirektören har inget lagligt stöd för att radera filmer eller att stoppa fotografering på sjukhusen. (…) Det som fick regiondirektören att agera mot Skånemedia var en händelse på Helsingborgs lasarett före valet. En patient som placerats i ett förråd i det överbelagda sjukhuset ringde Helsingborgs Dagblad. Tidningen skickade ut journalist och fotograf som tog bilder på patienten i skrubben. Patientens integritet kränktes inte och i den lilla skrubben fanns inga sekressbelagda uppgifter.”

Fler avsnitt
Fler videos