Gå direkt till textinnehållet

Kritik mot SVT som ändrar sig om kulturnyheter

SVT glömmer bort kulturen under semestertider. Det menar Expressen-skribenten MarieLouise Samuelsson som är kritisk mot hur de i Aktuellts kortare sommarformat inte har plats för dagliga nyheter om kultur. SVT har dock redan börjat tänka om inför nästa sommar.

”När public service-tv går in i semesterläge sitter kulturen löst, i Aktuellts kortare sommarformat finns ingen plats alls för dagliga nyheter om kultur” menar MarieLouise Samuelsson i en artikel som publicerades på Expressen i går.

Under sommaren har kulturnyheter endast funnits i form av ett notisflöde på svt.se. Samtidigt som exempelvis SR fortsatt sända sina kulturnyheter.

”Det är bara att jämföra med den dagliga sportbevakningen, ingen SVT-chef skulle komma på idén att sport enbart ska sändas på webben under sommaren”, skriver Samuelsson.

Annons Annons

Debattartikeln har också redan fått gehör av SVTs programbeställare Helena Olsson (bilden). När artikeln delades på Facebook skrev Olsson i kommentarsfältet att SVT agerar för att förändra detta:

”Bot och bättring nästa sommar. Då sänds Kulturnyheterna hela sommaren. Beslut redan tagna”, skriver Helena Olsson på Facebook.

Journalisten får tag i en semesterledig Helena Olsson via hennes mobiltelefon. Hon berättar att beslutet inte kom efter MarieLousie krönika, utan togs redan i juni.

– Ja, Kulturnyheterna startade som ett säsongsprogram men vi har succesivt fyllt igen luckorna hela tiden. I juni tog vi beslutet att sända även på sommaren, så det kom inte efter artikeln i Expressen även om jag läste den, säger Helena Olsson.

Fler avsnitt
Fler videos