Gå direkt till textinnehållet

Kurdisk journalist vädjar om att få stanna

”Man behöver inte vara en Iran-expert för att inse faran i att utvisa en regimkristik tv-journalist just till Iran”, skriver journalisten Kamran Mirzaian i dag om Migrationsverkets utvisningsbeslut.

I en debattartikel i Expressen skriver Kamran Mirzaian, som bland annat haft uppdrag för den i Iran förbjudna kurdiska kanalen Newroz TV och den kurdiska nyhetsbyrån Firat News, att Migrationsverkets beslut att flyga honom till Teheran innebär en dödsdom.

”Många gånger har jag kommenterat kurdernas kamp för grundläggande mänskliga rättigheter i direktsändningar, något som ayatollorna inte vill höra om. (…) Man behöver inte vara en Iran-expert för att inse faran i att utvisa en regimkristik tv-journalist just till Iran. Som bekant toppar Iran tillsammans med Nordkorea, Kina, Eritrea och Turkiet de länder som inte tål någon form av yttrande- och pressfrihet", skriver Mirzaian.

Han påpekar också att under ingen annan iransk presidentperiod har så många människor avrättats som under nuvarande presidenten Rouhanis tid. "Främst avrättas kurdiska politiska aktivister."

Fler avsnitt
Fler videos