Gå direkt till textinnehållet

Lambertz kritik mot medierna

Årets mest omtalade story är den om Göran Lambertz och Quick-fallet. I dag pratade han på JMK i Stockholm. Journalisten var där för fråga justitierådet vad medierna egentligen gjort för fel mot honom?

Kort om bakgrunden till den här infekterade historien: Thomas Quick, numera Sture Bergwall, erkände ett 30-tal mord efter att en stor polisutredning startat 1993. År 2001 slutar Quick att samarbeta och tar tillbaka sina erkännanden. Domarna överklagas och i april 2014 läggs sista åtalet ned. I dag är Sture Bergwall en fri man.

I mitten av händelsernas centrum står nu istället ett 65-årigt justitieråd, som känner sig missförstådd av medierna. På en rad punkter anser Lambertz också att medierna begått fruktansvärda misstag mot honom.

Bland annat:

*Tvivelaktiga ställningstaganden. Lambertz pekar på starten av hela opinionen som en DN-artikel från 2012 som kritiserade honom på en rad punkter. Senare medverkar även Lambertz i P1s Studio Ett, där han själv var tveksam till om Quick dömts på felaktiga grunder. Dock var det sista gången han skulle tvivla, menar han i dag.

*Hannes Råstams bok, också den från 2012, som enligt justitierådet gör att hela medieopinionen svängde. ”Man diskuterade inte längre sakfrågan utan började resonera kring min personlighet” menar Lambertz.

*SvDs faktakoll. Här pekar Lambertz på en artikel i Svenska Dagbladet som faktagranskade en rad av händelserna i utredningen kring morden. Det mesta felaktigt enligt justitierådet.

*Bortträngda minnen. En teori som fick ett stort genomslag i och med Uppdrag Gransknings program om rättskandalen. Lambertz menar att det finns inget i bevisningen som pekar på att borttränga minnen spelat någon stor roll i bevisföringen. Alltså helt tvärtom vad UG kom fram till i sitt TV-program för ett par år sedan. Det här ska alltså ha spelat stor roll i mediebilden av honom och resten av personerna i det så kallade Quicklaget.

*Dan Josefsson. Lambertz menar att den prisbelönte journalisten har en speciell teknik att få det att se ut som i sina texter att Lambertz erkänner att han har fel.

För att styrka sina teorier visar Lambertz en rad utdrag av texter från tidningar som SvD, DN, Aftonbladet och andra. De flesta verkar komma från krönikor och analyser av journalister på de olika tidningarna han kritiserar hårt. Lambertz är mycket tydlig med att medierna tagit ställning mot honom när opinionen svängt, och sen inte klarat av (eller velat) ändra sin ståndpunkt. Trots massiv bevisning som ger honom rätt och rättsystemet fel.

Efter föreläsningen frågar jag Lambertz om han kan vara mer precis i sin mediekritik.

Är det inte en krönikörs jobb, eller en analyserande krimtext av en journalist, att man just ska vara personlig och tyckande?

– Kanske det men DN har flera gånger när jag velat skriva i ämnet antingen strukit meningar i mina texter eller inte låtit mig skriva, säger Lambertz.

Men du menar att medierna avsiktligen inte säger hela sanningen för att det är mer bekvämt att fortsätta kritisera dig? Varför gör man det i så fall?

– Fallet är speciellt, jag förstår att det ser konstigt ut men jag har gått igenom bevisningen så många gånger och är helt säker på att jag har rätt. När medierna sedan anammat en ståndpunkt vill man inte ändra sig, säger Lambertz.

Hur han personligen uppfattat tiden i mediedrevet beskriver han så här:

– Jag har redan upplevt tre drev, det senaste i samband med boken. Jag ser det som den sista dödsryckningen, den sista villfarelsen i det här. Jag viftar bort kritiken för att jag är helt säker på att jag har rätt, menar Lambertz.

En sak kan dock Lambertz medge. Han kan ha haft fel som kritiserade den döde journalisten Hannes Råstam på det sätt han gjorde. I sin bok refererar Göran Lambertz i ett stycke till att Råstam varit sjuk i cancer som en möjlig anledning att han ville spela svenska folket ett spratt.

– Jag kände Hannes och har läst boken tre gånger. Då så mycket var fel i hans bok så ville jag vara tydlig, jag trodde jag var extra mjuk när jag kritiserade honom på det sättet, men det är möjligt att jag har fel, säger Lambertz.

Fler avsnitt
Fler videos