Gå direkt till textinnehållet

Landstingspolitiker får kritik

Politikerna i landstinget i Jönköpings län får kritik för att de försöker tysta kritiska medarbetare på ett sjukhus i Eksjö.

En läkare på Höglandssjukhuset i Eksjö intervjuades i P4 Jönköping, där hon förde fram kritik mot en omorganisation. Detta ledde till att läkaren fick ett brev från landstingspolitiker där det står att man ” ser allvarligt på när enskilda medarbetare sprider vilseledande och osaklig information till invånare och patienter”.

Enligt Nils Funcke, expert i yttrandefrihetsfrågor, har landstingspolitikerna gått över gränsen för vad man i egenskap av myndighetsföreträdare får säga och uttrycka.

– Det strider mot hela de intentioner som bär upp vår yttrandefrihet. Sedan är det ett brott att vidta repressalier mot medarbetare på grund av att de använt sin yttrandefrihet, men för att det skall vara straffbart krävs att man exempelvis avskedar någon eller sänker lönen. Det är ganska långtgående åtgärder man måste vidta för att det ska bli straffbart, men däremot är detta klart olämpligt, säger Nils Funcke till P4 Jönköping.

Annons Annons

 

 

Fler avsnitt
Fler videos