Gå direkt till textinnehållet

Länstidningen beviljas presstöd

Förstatidningen Länstidningen i Södertälje beviljas preliminärt driftsstöd om 15,6 miljoner kronor. Däremot får Sydsvenskan nej på sin ansökan om presstöd. (UPPDATERAD)

Det framgår av Presstödsnämndens senaste protokoll.

Lena Larsson, VD för Länstidningens ägarbolag Promedia, har som Journalisten berättat tidigare sagt att hon utan beviljat stöd inte ser några möjligheter att fortsätta ge ut LT i dess nuvarande form.

Länstidningen i Södertälje ansökte i höstas om stöd på 16 miljoner kronor efter upplagetapp och sjunkande annonsintäkter. Sydsvenskan ansökte om 50 miljoner kronor i stöd.

Annons Annons

För att en hög- och medelfrekvent dagstidning ska kunna beviljas presstöd får bland annat dess täckningsgrad inte överstiga 30 procent. En tidning kan dock få avslag på sin ansökan, även om samtliga stödkriterier är uppfyllda, om den har en för stark ställning på annonsmarknaden.

Det är just respektive tidnings ställning på annonsmarknaden som Presstödsnämnden utrett i behandling av de båda tidningarnas ansökan. När det gäller Sydsvenskan kommer nämnden fram till att Sydsvenskans ställning som annonsör visserligen har försämrats, precis som för dagspressen i allmänhet, men "alltjämt har Sydsvenskan en fortsatt stark position på reklammarknaden i spridningsområdet", skriver nämnden och avslår därför ansökan. Beslutet kan inte överklagas.

Skånska Dagbladet fick också nej på sin ansökan om driftsstöd för utgivningen av Laholms Tidning.

Fler avsnitt
Fler videos