Gå direkt till textinnehållet

Läsar-tidning har tvåtusen prenumeranter

Aftonbladet gör det. Uppdrag granskning gör det – de uppmanar läsarna och tittarna att medverka. Och på torsdag landar det trettonde numret av Läsarnas Fria Tidning, en hel tidning med bara läsarnas artiklar och 2 000 prenumeranter.

Aftonbladet gör det. Uppdrag granskning gör det – de uppmanar läsarna och tittarna att medverka. Och på torsdag landar det trettonde numret av Läsarnas Fria Tidning, en hel tidning med bara läsarnas artiklar och 2 000 prenumeranter.

– I början fick vi in mycket opinionsmaterial, krönikor och debattartiklar men nu börjar det även komma artiklar av nyhetskaraktär, säger Matti Ridenfeldt, en av tidningens två redaktörer.

Redaktionen vill ha ännu fler nyhetstexter, eftersom tidningen enligt planen ska vara en nyhetstidning med läsarnas erfarenheter i fokus.

– Vi vill inte bara trycka debattartiklar. Vi publicerar nyhetsartiklar, som skrivs ur ett inifrånperspektiv, säger Lennart Fernström, ansvarig utgivare på Stockholms Fria Tidning och tills nyligen även på Läsarnas Fria Tidning.

Även på Aftonbladets webbsatsning Läsarbladet dominerar åsiktsmaterialet. Sedan starten i februari 2006 har ett tiotal reportage skickats in.

– Vi fokuserar på att lyfta fram blogginlägg och diskussioner, säger Lotta Holm­ström, Läsarbladets redaktör.

Läsarnas Fria Tidning är en veckotidning och ges ut av mediekooperativet Fria Tidningar, som har funnits sedan 2001. För att öka antalet nyheter har Läsarnas Fria genomfört en skribentskola, en sorts snabbkurs i journalistik.

– De flesta av våra skribenter har ingen journalistik utbildning. Skribent­skolan är ett bra sätt att visa att journalistik är någonting som alla kan lära sig, säger Matti Ridenfeldt, som gått programmet för medieproduktion på Högskolan i Kalmar och reportagelinjen på Tollare folkhögskola.

Däremot har Matti Ridenfeldt inte tid att kontrollera om intervjupersonerna i de inskickade texterna verkligen vet om att de blivit intervjuade eller om de har fått läsa sina pratminus. Faktakollar görs enbart om det är någonting som får henne att ”höja på ögonbrynen”.

– Vi utger oss inte för att vara en objektiv tidning. Vi är en medborgarjournalistisk tidning och vår redaktionella policy, att materialet är skrivet av läsare och bygger på läsarnas egna erfarenheter, framkommer tydligt.

I dag har Läsarnas Fria Tidning mellan 30 och 40 aktiva skribenter i alla åldrar och med olika bakgrund. En av dem är Ola Forsman, som skriver om sitt stora intresse – sport. Han anser att Läsarnas Fria Tidning är en avancerad insändartidning. Ola Forsman har tidigare skrivit gratis på sportsajten Svenska Fans och att artikelskrivandet för Läsarnas Fria Tidning också är obetalt har han inga synpunkter på.

– Jag ställde ju upp på de villkoren. Jag skriver för att göra min röst hörd.

Inte heller Matti Ridenfeldt ser några problem med gratisarbetet:

– Ingen är tvingad att skriva. De som gör det är människor som vill bli lästa av fler eller som ser det som en möjlighet att utveckla sitt skrivande.

lb@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos