Gå direkt till textinnehållet

”Låt Niko Ago stanna”

Journalisten Niko Ago avslöjade grekiska parlamentsledamöters kopplingar till grov kriminalitet och fick efter hot en fristad i Sverige 2013. Men Migrationsverket har nu beslutat att skicka hem honom och hans familj till Albanien. ”Låt Niko Ago stanna i Sverige” uppmanar samhällsdebattören och journalisten Kurdo Baksi i ett debattinlägg på Journalisten.

Niko Ago (bilden) kartlade det högerextrema partiet Gyllene Gryning i Grekland. Han avslöjade bland annat nynazistiska parlamentsledamöters kopplingar till grov kriminalitet och polisens samröre med Gyllene Gryning, skriver Kurdo Baksi i inlägget.

Efter mordhot flydde Ago Grekland och beviljades en fristad i Dalarna i oktober 2013. Men nu vill Migrationsverket skicka hem honom och hans familj till Albanien.

”Migrationsverkets beslut saknar såväl logik som hjärta. Ago har inte vistats i Albanien på 25 år. Vad Migrationsverket glömmer bort är att Gyllene Gryning även är etablerade i Albanien, där de samarbetar med landets polis", skriver Kurdo Baksi.

Annons Annons

Till Journalisten säger Niko Ago att han fortfarande fruktar för sitt liv.

– Jag tror jag kommer dö i Albanien och Grekland om jag skickas tillbaka. De väntar på mig och har gjort det sedan fyra år, säger han.

Fler avsnitt
Fler videos