Gå direkt till textinnehållet

Laul om att punktmarkera Island

"Som natt och dag". Så beskriver Sportbladets Robert Laul uppdraget att bevaka Islands landslag under fotbolls EM, jämfört med att bevaka det svenska landslaget. För Journalisten avslöjar han också att EM blev det sista stora fotbollsmästerskapet han följde som reporter.

I 29 dagar och 31 krönikor (plus en massa Snapchat, Instagram, Twitter, Facebook och webb-tv såklart) följde Aftonbladets Robert Laul Islands herrlandslag i fotboll under deras resa i Fotbolls EM. Nu har Laul gått på semester, men tog sig tid att svara på några av Journalistens frågor kring bevakningen av sommarens stora snackis.
Lars Lagerbáckur och hans mannar. 

Island charmade ju inte bara brallorna av svenskarna, utan halva fotbollsvärlden. Du som följde dem från dag ett, hur märktes det i medieuppbådet och kring träningar och matcher?

– På första presskonferensen var det typ jag, en förvirrad portugis och tio isländska mästerskapsdebutanter. Inför, och framför allt efter englandsmatchen, var det över hundra journalister från Europas alla hörn. Portugisen hade dock vikit ner sig vid det laget men jag hängde i, säger Robert Laul. 

Annons Annons

Svenska landslaget har ju fått kritik från många sportjournalister under de senare åren med Hamrén, för att ha blivit ett stängt landslag. Hur var det att bevaka Island i jämförelse?

– Som natt och dag. Presschefen Omár Smárason är ett riktigt fynd som Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand borde värva direkt. Inte ens när trycket vreds upp blev det några problem. Island och framför allt förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Heimir Hallgrimsson gjorde presskonferenserna underhållande, informativa och lärorika. Island ville göra media, det var inte bara något som skulle stökas undan vilket attityden oftast är i Sverige. Island ville tala med sina fans genom medierna.

Skiljer sig Isländsk medias rapportering åt på nåt sätt jämfört med hur andra länder medier följer sina landslag?

– Ja den var ganska försiktig. Få avslöjanden, inte så mycket rotande, begränsad negativ kritik. Men å andra sidan har ju Island överträffat sig själva flera gånger om, svårt att hitta så mycket att gnälla på då.

Vi som inte kan få nog av EM, kan du tipsa oss om lite sommarläsning. Vad är det bästa knäcket kring EM du läst? I svensk eller utländsk media.

– Det här reportaget om Island från SvDs kulturdel håller ännnu. Och så måste ni självklart kika in på min blogg, i det här inlägget finns samtliga 31 krönikor i ordning. Bara att uppleva äventyret på nytt. Dokumentären om Island och Lagerbäck som finns på SVT Play är också värd att kika in, Lagerbäck – en isländsk saga

Vad ska du göra i sommar? 

– Jag ska åka till Washington med flickvännen som ska bli SVTs korre där, sedan är det snart OS i Brasilien. Sedan blir det inga mer stora mästerskap för mig, EM var mitt sista fotbollsmästerskap. OS blir första och sista gången. Det är dags att släppa fram den nya generationen på allvar.

Så här beskriver Robert Laul själv bilden på honom och Lars Lagerbäck, tagen strax efter förlusten mot Frankrike i söndagens kvartsfinal, efter hans sista presskonferens. 

"Laul vs Lasse var anslaget på bevakningen. Men det blev Laul hjärtar Lasse. Han var superproffsig vid presskonferenserna som var underhållande, informativa och lärorika". 

Fler avsnitt
Fler videos