Gå direkt till textinnehållet

Lennart Persson: ”Jag är lite klokare och lite bättre”

SVT Debatt har säsongspremiär i kväll och under hösten kommer några gamla programledare tillbaka. En av dem är Lennart Persson, som leder sitt första SVT Debatt på nio år nästa vecka. ”Jag är lite klokare och lite bättre. Jag har aldrig varit så bra som nu faktiskt”, säger Lennart Persson till Journalisten.

Nationaldagen 2006 gjorde Lennart Persson sitt 174e och sista SVT Debatt. Trodde han. Nästa vecka är han tillbaka som programledare i en säsong som blir minst sagt speciell. Fem gamla programledare turas om att leda det direktsända debattprogrammet. Utöver Lennart Persson är det Janne Josefsson, Axel Gordh Humlesjö, Belinda Olsson och Kristina Hedberg som ska tygla storpratarna och lyfta småpratarna under hösten.

– Det ska bli väldigt kul. Det är en intressant kombo de tänkt göra. Jag kommer att vara programledare i fyra program, säger Lennart Persson till Journalisten.

Hur tycker du att Debatt utvecklats sedan du slutade?
– De har publik, och det är en välsignelse. Det hade vi i början när jag var programledare också, men sen var det nån djuping i TV-huset som bestämde att publiken skulle bort. Det var förödande. Det blir en mycket bättre stämning och diskussion med en publik.

Hur förbereder du dig?
– Jag läser på om aktuella ämnen. Jag vet inte vad det kommer att bli för debattämnen än, vi ska snacka om det i morgon. Jag hoppas att de har lite fingerspitzengefühl och är beredda att byta ämne om något händer. Det är jag inställd på. Sen vill jag gärna prata med huvudgästerna i förväg så jag vet vad de kommer att säga. Den stora svårigheten med att programleda Debatt är lyfta de som är ovana eller svaga, så att det blir en jämbördig debatt. Ska man prata utrikespolitik med Carl Bildt kan man ju lätt bli överkörd om inte programledaren kliver in. Det händer att debattörer klappar ihop i sådana situationer, och då är det bra att jag vet vad de hade tänkt säga så att jag kan leda dem rätt.

Är det samma Lennart Persson vi kommer att se i Debatt som för nio år sedan?
– Jag är lite klokare och lite bättre. Ja, jag har aldrig varit så bra som nu faktiskt. Det ska bli väldigt kul, och det är ganska tufft. 174 direktsända program på raken var mycket. Man oroar sig hela tiden över om gästerna ska hålla måttet och om man gjort tillräcklig research och kan ämnet bra nog.

Fler avsnitt
Fler videos