Gå direkt till textinnehållet

Lisa Nilsson sjunger för Isaak

Sångerskan Lisa Nilsson kommer att sjunga för Dawit Isaak på hans födelsedag. ”Det känns bra att uppmärksamma honom och de övergrepp han utsätts för” säger hon om sitt engagemang.

Den 27 oktober fyller Dawit Isaak 50 år. Det uppmärksammar tidningarna Svartvitt och Journalisten med en samling där bland annat Lisa Nilsson ska framföra en sång. Hon har länge velat engagera sig i Dawit Isaaks sak.

– Jag har följt hans fall i alla år och nu fanns det en möjlighet för mig att delta. Han är en symbol, men också en medmänniska som har rätt att få fira sin födelsedag tillsammans med sina nära, säger Lisa Nilsson.

Vad hon ska sjunga har hon ännu inte bestämt, hon vill att det ska kännas naturligt.

Annons Annons

Dawit Isaak är journalist och författare och sitter fängslad sedan 13 år i Eritrea. Inget åtal är väckt, ingen domstol har granskat hans påstådda brott. Många har engagerat sig i hans sak.

– Hans öde står för så många saker. Yttrandefrihet, mänskliga rättigheter, rasism. Det rättsövergrepp han har varit med om är förfärligt och den svenska hållningen har varit för flat, säger Lisa Nilsson.

Under ceremonin på Dawit Isaaks födelsedag kommer det förutom sång, även hållas tal. Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör och Ulrica Widsell, Journalistförbundets vice ordförande, är några av talarna.

– Det är viktigt att vi hela tiden påminner om Dawit Isaak. På det sättet kan han förhoppningsvis snart bli fri, säger Kurdo Baksi, chefredaktör för Tidningen Svartvitt.

Hela ceremonin kommer att direktsändas av Expressen TV.

Fler avsnitt
Fler videos