Gå direkt till textinnehållet

LT-klubben begär 125 000 i skadestånd

Journalistklubben på Länstidningen i Södertälje begär skadestånd från arbetsgivaren för brott mot medbestämmandelagen och arbetsmiljölagen och har också gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket. Orsaken är en förestående flytt.

Länstidningen i Södertälje planerar att flytta ihop på ett våningsplan från nuvarande två. Men inför kontraktskrivande med fastighetsägaren gick det för snabbt, anser journalistklubben och skyddsombuden på LT.

– Det var cirka två veckor kvar tills kontraktet skulle skrivas när vi fick informationen. Vi anser att det är ett brott mot MBL, säger Mikael Ewerlöf, skyddsombud och ordförande i journalistklubben på LT.

Klubben kallade därför till skadeståndsförhandling. För MBL-brottet krävde klubben 75 000 kronor i skadestånd, för brottet mot arbetsmiljölagen 50 000 kronor, totalt 125 000 kronor. Förra veckan avslutades den lokala skadeståndsförhandlingen i oenighet. Arbetsgivaren ansåg inte att man gjort fel, men framförde att man vill verka för en bättre samverkan med skyddsombuden.

– Vi är inte nöjda med svaren vi har fått och har begärt central förhandling om skadestånden, säger Mikael Ewerlöf.

Dessutom har skyddsombuden gjort en så kallad 6 6a, begäran om åtgärd enligt 6 kapitlet paragrafen 6a i arbetsmiljölagen, och har kontaktat Arbetsmiljöverket. I anmälan uppger skyddsombuden dels att riskanalysen inför flytten inte varit tillräcklig, dels att det saknas ett systematiskt arbetsmiljöarbete såsom lagen kräver.

– Vi har inte haft något skyddskommittémöte på närmare ett år. Enligt tidigare överenskommelse ska det ske fyra möten per år, säger Mikael Ewerlöf.

Fler avsnitt
Fler videos