Gå direkt till textinnehållet

Många frågetecken kring Teliaaffären

Många har analyserat den jätteaffär som Telia och Bonnier förhandlar om. Men grundfrågan är kanske om den alls kan bli av.

Erbjudandet från Telia (enligt Resumé är telekomjätten beredd att betala 10-12 miljarder för Bonnier Broadcasting) var helt enkelt för bra för Bonnier att tacka nej till. Dessutom slipper man sorgebarnet C More, är DN Martin Jönssons analys av jätteaffären som blev känd i fredags.

Förre TV4-VDn Jan Scherman är i en krönika i Resumé starkt kritisk till Bonniers vilja att avyttra TV-verksamheten. Telias köp går inte se som annat än ett stort misslyckande för Bonnier ABs VD Tomas Franzén, anser Scherman.

Medieanalytikern Olle Lidbom anser också att det är ”besynnerligt” att Bonnier säljer sedelpressen TV4, som drar in stora vinster för att stötta upp de andra och mindre lönsamma benen i mediekoncernen.

Men framför allt finns det anledning att resa frågetecken kring om affären alls kan bli av, lyfter Lidbom. Han menar att den kommer få mycket svårt att gå igenom. Dels ska den godkännas av Telias huvudägare staten, av konkurrensverket och av EU-instanser:

”Alla tre kommer ha problem med mediekoncentrationen – inte minst eftersom staten redan kontrollerar TV4s stora konkurrent SVT. Kan staten äga och kontrollera både public service-bolagen OCH den ledande kommersiella tv-kanalen? De flesta svarar nog nej på den frågan och det kommer krävas mycket för att lösa det. Den gordiska lösningen är förstås att staten säljer sitt innehav i Telia”, skriver Olle Lidbom i sin analys.

Han påminner också om tidigare jättemedieaffärer som havererat innan de hunnit genomföras, som Schibsted och Mittmedias inställa sammanslagning och Bonniers halvt inställda försäljning av den danska affärstidingen Børsen.

Fler avsnitt
Fler videos