Gå direkt till textinnehållet

”Många kände sig väldigt illa behandlade”

Kompetens i Skånes ledning har bett om ursäkt för att man i förra veckan sa upp anställda via mejl - dessutom innan förhandlingarna avslutats. "Många anställda kände sig väldigt illa berörda", säger Liv Akne, styrelseledamot i KiS journalistklubb.

Som Journalisten tidigare berättat aviserade bemanningsföretaget Kompetens i Skåne, som ägs av Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan, i början av juni att de vill skära ner antalet anställda journalister från 27 till 13. Organisationsplanen är färdigförhandlad, däremot är det inte klart vilka medarbetare som får lämna företaget.

Ändå skickade KiS ut mejl till 14 medarbetare i förra veckan, där de informeras om sin plats på turordningslistan och att de kommer att sägas upp.

Mejlet har fått skarp kritik från inte minst journalistklubbarna på KiS, HD och Sydsvenskan. Det är "helt oacceptabelt" att ledningen informerar medarbetare via mejl, skriver Sydsvenskans och HDs klubbar i ett uttalande. De tycker också att det är "mycket anmärkningsvärt" att KiS föregriper de ännu inte avslutade förhandlingarna.

Annons Annons

KiS VD Anette Östergren gick ut med en ursäkt i fredags och beklagade (här i Dagens Media) att det blivit "en olycklig formulering". KiS har också mejlat en ursäkt till alla berörda anställda.

Liv Akne i KiS-klubben säger att det är bra att företaget bett om ursäkt.

– Det var vad vi begärde.

KiS-klubben är kritisk till den organisationsplan som är färdigförhandlad.

– Vi tror att det blir svårt att bedriva bemanningsföretag med så få som 13 anställda, och att tillgodose kundernas behov, säger Liv Akne.

Fler avsnitt
Fler videos