Gå direkt till textinnehållet

Max Mosley stämmer Google

Max Mosley, tidigare chef för Formel Ett, har inlett en rättsprocess mot Google i Storbritannien och kräver att sökmotorn tar bort bilder på honom vid ett sexparty. Mosely har redan vunnit liknande krav mot Google i tysk och fransk domstol.

Max Mosley anser att Google missbruka privat information och gör sig skyldig till brott mot personuppgiftslagen. Fallet gäller endast de bilder som ursprungligen publicerades i den nu nedlagda tidningen News of the World.

”Att rättsstatsprincipen efterlevs är avgörande för alla samhällen. Som portal till internet gör Google enorma vinster och har stort inflytande, så jag har inte vidtagit denna åtgärd utan eftertanke. Men Google ska verka inom gällande lagar, snarare än enligt regler som de själva satt upp”, säger Max Moslev till theguarian.

Mosley stämde News of the World för grovt intrång i hans privatliv efter att tidningen tryckt bilder och publicerade video av honom då han träffade prostituerade i en lägenhet.

Han vann målet mot tidningen och fick 60 000 pund i skadestånd samt rättegångskostnaderna betalda. The News of the World hade falskeligen anklagat honom för att delta i en ”sjuk nazistorgie”. Mosley, som är den yngste sonen till sir Oswald Mosley, den tidigare ledaren för British Union of Fascists (BUF), sade att det rörde sig om rollspel och hade inget med nazism att göra.

Mosley har blivit en förkämpe för rätten till privatliv. Hans advokat i det aktuella fallet, Dominic Crossley, sade att stämningen kan ge personer i Storbritannien möjlighet att ”hävda sina rättigheter mot de stora företag som kontrollerar tillträde till Internet” .

Fallet kommer att uppmärksamma uppfattningen att Google i praktiken är en utgivare av online-material.

Efter att Google förlorade i Tyskland i januari sade en talesman för bolaget och domslutet skulle ”kunna innebära att internetleverantörer är skyldiga att följa upp även de minsta komponenterna i innehåll de överför eller lagrar för sina användare. Vi anser att detta strider mot europeisk lag.”

Google anser sig inte vara förläggare och är ovilliga att hamna i en situation där bolaget kan tvingas bevaka internet.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos