Gå direkt till textinnehållet

Mediechefer skriver julkort till Dawit

Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001. Nu har sexton chefredaktörer och publicister, bland andra Journalistens Helena Giertta, skrivit var sitt julkort till Dawit Isaak.

Initiativtagare är journalisten Kurdo Baksi och tillsammans med Journalistens chefredaktör Helena Giertta lämnar han julkorten till Eritreas ambassad i Stockholm den 16 december.

– Ännu en jul tvingas journalisten och trebarnspappan Dawit Isaak tillbringa i fängelset. Det är viktigt att vi inte glömmer honom. Glömmer vi Dawit så kommer han aldrig bli fri. Det är viktigt att påminna de svenska och eritreanska myndigheterna att vi bryr oss om en man som endast använt sig av sin yttrandefrihet, säger Kurdo Baksi till Journalisten.

Bland andra avsändare finns bland andra SVTs VD Hanna Stjärne, Sveriges Radios Cilla Benkö, Expressens chefredaktör Tomas Mattson, Aftonbladets Sofia Olsson Olsén, DNs Peter Wolodarski, Metros debattchef Soraya Hashim och SvDs Fredric Karén.

Annons Annons

”Jag önskar av hela mitt hjärta att du snart är fri och kan fira jul och nyår med din familj. Du har fått betala ett högt pris för din kamp för pressfrihet. Jag hoppas att du kan känna att vi är många som står bakom dig i detta.”, skriver Helena Giertta, på sitt julkort.

"Dawit, det är första gången jag skriver till dig. Och jag hoppas att det är den sista. 5572 dagar är overkligt att föreställa sig. 5572 morgnar utan sina barn. 5572 dagar utan möjlighet att skriva. 5572 kvällar med tiotusentals tankar som inte få nå ut.  Jag kan inte förstå, jag kan bara hoppas och verka för att du är med oss nästa Jul. Och tillsammans med alla kollegorna på SVT önska dig din självklara frihet.” Skriver Hanna Stjärne.

”Dawit, jag vet inte riktigt vad jag ska skriva till dig. Det känns konstigt att önska dig en glad vinter eller eller god jul. Men jag önskar dig sinnesro. Så mycket det går i alla fall. Jag önskar att vi andra ska bära dina svåra känslor och ditt mörker. Jag önskar att du kommer hem snart. Jag önskar att du vet att vi vet och att vi SKA se till att ingen glömmer eller får blunda. KRAM”, skriver Soraya Hashim.

Fler avsnitt
Fler videos