Gå direkt till textinnehållet

Medieföretag ger inte cred till fotografer

Två av Danmarks största medieföretag, Søndagsavisen och TV2, har i flera år använt bilder från Scanpix och Polfoto utan att nämna fotografens namn. Det har lett till att fotografer gått miste om ersättning.

Om namnet på en frilansfotograf inte nämns finns det risk att de inte får ersättning från Copydan, som förvaltar upphovsrätten för bland annat fotografer.

”Vi lever av att folk känner till vårt arbete och anlitar oss. Om jag tar en bild och det bara står att fotot tagits av Polfoto är det dåligt för min verksamhet,” säger frilansfotografen Tobias Selnæs Markussen till journalisten.dk.

Frilansfotografer ska enligt de regler som finns få pengar från Copydan om en bild används i ett annat sammanhang, som exempelvis en skola som Copydan har ett avtal med.

Annons Annons

Copydan fördelar 12 miljoner kronor per år och danska Journalistförbundet arbetar för att dessa pengar ska tillfalla de fotografer som tagit bilderna. Men det blir svårt om fotografens namn inte nämns.

I Søndagsavisen digitala arkiv nämns inte namnet på de fotografer som på uppdrag av tagit Polfoto och Scanpix tagit bilder.

Chefen för Scanpix, Niels Hjerrild, säger att det är ett beklagligt misstag. Søndagsavisen och Scanpix har ett undantag från kravet att fotografens namn ska nämnas.

”Det visar sig att Scanpix mot mitt vetande har en annan praxis. Vi har nu en dialog med Søndagsavisen för att lösa problemet, förklarar han i ett mejl.

På TV2. com har det i många år varit vanligt att utelämna fotografens namn och enbart nämna nyhetsbyrån.

”Vi har förstått att det är allmänt accepterat inom branschen,” skriver Sören Dietrichsen, tillförordnad chef för digitalt innehåll, i ett mejl till journalisten.dk.

Enligt Scanpixs och Polfotos villkor ska bildbyråns och fotografens namn nämnas. De medieföretag som bryter mot detta ska betala dubbla priset för publicering av en bild.

Fler avsnitt
Fler videos