Gå direkt till textinnehållet

Medieföretagen vill hålla förbundet utanför förhandlingar

Public service-företagen vill inte samförhandla med Journalistförbundet och Unionen om så kallad flexpension.

Journalistförbundet har för Medieföretagen förklarat att man vill samförhandla med Unionen. Men public service-företagen har sagt nej. Enligt Journalistförbundet vill public service-företagen att ett avtal förhandlas fram utan förbundets medverkan.

”Det är oförståeligt att public service-företagen så tydligt stänger ute Journalistförbundet från de gemensamma förhandlingarna. Det är ingen bra start på avtalsrörelsen 2017, säger Jonas Nordling,” ordförande i Journalistförbundet.

Ulrika Hyllert, ordförande i journalistklubben på Sveriges Radio, undrar om public service-företagen vill att det skapas större skillnader i avtalen mellan olika grupper av anställda.

Annons Annons

”Frågan är vem som tjänar på att alla berörda parter inte sitter vid förhandlingsbordet? Arbetsgivarnas oansvariga beteende kan tvinga anställda att shoppa bland avtal i jakt på bästa pensionsvillkor,” säger Hanna Nyberg, ordförande i journalistklubben på SVT.

Flexpension innebär att man är överens om en ökad avsättning till tjänstepension i kombination med en förstärkt möjlighet att gå ner i tid mot slutet av arbetslivet i utbyte mot att de anställda avstår en del av löneökningarna.

Journalisten har sökt Medieföretagen för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos