Gå direkt till textinnehållet

Medieföretagen vill säga upp lönerevision från -79

Det går att säga upp 36 år gamla lönerevisioner. Det hävdade Medieföretagen/Upsala Nya Tidning i Arbetsdomstolen igår. ”Anmärkningsvärt och desperat”, menar Journalistförbundets jurist.

Gårdagens huvudförhandling i AD berörde en liten del av den omfattande striden mellan UNT/Medieföretagen och Journalistförbundet. Bakgrunden är att Upsala Nya Tidning i början av 2011 sa upp ”alla kända och okända avtal” med journalistklubben.

– Arbetsgivaren hävdar att det går att säga upp alla kända och okända avtal och att man inte behöver precisera vilka avtal det handlar om, säger Katarina Dahlskog, förbundsjurist på Journalistförbundet.

– Man vill så att säga rensa bordet och falla tillbaka i det centrala kollektivavtalet, säga upp allt man varit överens om historiskt för att få alla att jobba 40 timmar i veckan oavsett schema, obekväma arbetstider och så vidare. Alla ska jobba så mycket som möjligt. Vi ser det här även på andra håll i branschen, fler arbetsgivare vill åstadkomma det här.

Gårdagens förhandling rörde de två extra kompdagar per år som alla journalister på UNT enligt lönerevisionerna 1979 och 1986 har rätt till (och som ingen fått ta ut sedan 2012). Kompdagarna var en del av löneförhandlingarna de aktuella åren, och utbetalades i stället för löneökning. Journalistförbundets linje är att det inte går att säga upp kompdagarna eftersom det inte går att säga upp en gammal lönerevision.

Men Medieföretagen hävdar alltså att det visst är möjligt. Under gårdagen klargjorde arbetsgivarparten i AD att lönerevisionen 1979 och lönerevisionen 1986 sagts upp.

– Det är knappast chockerande att ett kollektivavtal kan sägas upp. Parterna var överens om att det här är ett kollektivavtal, det förnekades inte av förbundet. Vi får vänta och se vad AD säger, säger Medieföretagens arbetsrättsjurist Roine Johansson.

Journalistförbundets Katarina Dahlskog menar dock att arbetsgivarnas ståndpunkt är ”anmärkningsvärd”:

– Och agerandet känns lite desperat. Processen har pågått under fyra år och under denna tid har motparten inte klargjort sin ståndpunkt, utan först igår vid huvudförhandlingen i AD, säger hon.

Vad skulle det innebära för svensk arbetsmarknad om Medieföretagen/UNT vinner i AD på den här punkten?

– Det är för tidigt att säga och vi måste analysera detta på djupet. Men det skulle vara oerhört förvånande om AD kom fram till att motparten har rätt i detta.

Dom faller den 1 juli.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret