Gå direkt till textinnehållet

Medlemsavgiften utreds på nytt

Kongressen ville inte acceptera den avgiftshöjning som förbundsstyrelsen hade föreslagit. Nu blir det ekonomiutskottet som ska ta fram nya avgifter för Journalistförbundets medlemmar.

Förbundsstyrelsens förslag innebar en högre höjning för de med lägsta inkomsterna än för dem med de högsta inkomsterna. Lägsta avgiften skulle bli 105 kronor (nuvarande 50 kronor) och högsta avgiften för dem som tjänar mer än 42 000 kronor skulle bli 355 kronor (nytt trappsteg).

– Om vi lägger hela höjningen på dem som är högst betalda så kan vi nå en smärtgräns då de lämnar förbundet, sa Håkan Bergström från förbundsstyrelsen.

Men flera talare ville se en mer jämställd höjning.

– Det är mer fackligt juste att ha en höjning som inte blir en chock för dem som får den. Jag vill se en mer jämnt fördelad avgiftsökning, sa Sofia Andersson från Ekendistriktet.

Thomas Berglund, från dagspressdistriktet höll med och lämnade fram ett eget förslag på avgiftstrappa. Frilansar ville också att deras avgift skulle tydliggöras i en särskild trappa.

Kongressen beslutade att skicka förslaget om avgiftshöjning till ekonomiutskottet. Det nya förslaget kommer att presenteras innan kongressen är slut i morgon.

Fler videos
Fler avsnitt