Gå direkt till textinnehållet

Metro hotar säga upp fler om de tvingas följa Las

Metro hotar att säga upp fler journalister om de skulle tvingas att följa turordningsreglerna i Las. Vid midnatt i natt löper en tidsfrist ut för de anställda journalisterna att tacka ja till ett erbjudande om avgångsvederlag. Om inte samtliga skriver under kommer fler att förlora jobben. UPPDATERAD.

Som Journalisten tidigare berättat ska TT ta över produktionen av papperstidningen och Metro vill säga upp fler än hälften av de cirka 30 fast anställda journalisterna.

Tidningen vill behålla 13 journalister, varav merparten ska jobba med tidningens onlinesatsning medan några ska jobba mot TT som beställare/redaktörer. Men förhandlingarna har dragit ut på tiden.

Metro har ställt krav på journalistklubben att få handplocka vilka 13 som ska få behålla jobben, helt utanför turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd (Las), vilket skulle ha varit möjligt att åstadkomma genom en överenskommelse med den lokala fackklubben. Klubben har inte velat gå med på den turordningsöverenskommelse arbetsgivaren föreslagit utan har försvarat turordningsreglerna som de ser ut i Las. Metro gick därför i torsdags i förra veckan i stället ut med ett erbjudande om avgångsvederlag om ett par månadslöner utöver uppsägningstiden till samtliga fast anställda journalister på redaktionen.

Annons Annons

– Arbetsgivaren vill att alla ska tacka ja till erbjudandet, eftersom de då kan välja vilka som ska få stanna. Vad som händer om inte alla tackar ja vet vi inte, men de säger att de i sådant fall inte vill genomföra onlinesatsningen och då kommer fler att bli av med jobben, säger Aron Andersson, ordförande i journalistklubben på Metro (bilden)

Vid midnatt i natt löper tidfristen för journalisterna ut.

– Jag vet inte hur folk tänker agera. Majoriteten tycker att det är en väldigt jobbig situation. Stämningen är väldigt låg, säger Aron Andersson.

Metros VD Andreas Ohlson vill inte kommentera pågående förhandling, men i ett mejl till Journalisten skriver han att han kan bekräfta att arbetsgivaren anser det vara ”mycket svårt att skapa en digital redaktion utan de journalister som har störst kunskap och förståelse för journalistik på nätet.”

”Den lokala fackklubben ville att de anställda skulle fatta beslutet om deras framtid och så här ser det ut svart på vitt. Metro Sverige förtjänar en digital redaktion med de bästa förutsättningarna för att snabbt bli framgångsrik annars blir det mycket svårt att lyckas”, skriver Andreas Ohlson.

Fler avsnitt
Fler videos