Gå direkt till textinnehållet

”Metros agerande exceptionellt”

Katarina Dahlskog, jurist på Journalistförbundet, tror inte att Metros metoder för att kringgå Las kommer att bli vanligt förekommande i branschen. ”Det här är något alldeles exceptionellt. Jag har aldrig stött på något liknande tidigare”, säger hon.

Metros hot att lägga ned hela sin digitala verksamhet med fler uppsägningar som följd om inte företaget får välja fritt vilka 13 av de knappt 30 anställda som ska få vara kvar har väckt stor uppmärksamhet i Mediesverige. Journalisten berättade om hotet tidigare i dag.

Eftersom papperstidningsproduktionen läggs ut på entreprenad till TT är onlineverksamheten i princip det enda journalistiska arbetet som återstår på Metro efter att sparpaketet är genomfört.

Katarina Dahlskog, jurist och förhandlare på Journalistförbundet, säger till Journalisten att hon inte har hört talas om något liknande.

Annons Annons

– Det förekommer olika hot under förhandlingar mellan arbetsgivare och klubbar. Metoden att hota klubbar med konsekvenser om man inte går med på avtalsturlistor förekommer på svensk arbetsmarknad, men den är ovanlig i mediebranschen. Men att lägga hela ansvaret på de enskilda medarbetarna, det är någonting oerhört. Verksamheten är arbetsgivarens ansvar, inte de anställdas, att säger Katarina Dahlskog.

Tror du att det här kommer att bli vanligare i mediebranschen nu?
– Nej, det tror jag inte. Vilken seriös arbetsgivare som vill spela en roll på mediemarknaden hotar med att lägga ned sin verksamhet? Vad skickar det för signaler till annonsörer och till anställda?

Journalisten har under dagen sökt Metros VD Andreas Ohlson för en intervju. I ett mejl till Journalisten skriver han att Metro ”anser det vara mycket svårt att skapa en digital redaktion utan de journalister som har störst kunskap och förståelse för journalistik på nätet”. 

Fler avsnitt
Fler videos