Gå direkt till textinnehållet

Minister kritiserar SVT

Ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S) kritiserar SVT och produktionsbolaget bakom dokumentärserien "Kvinnorna på Fröken Frimans tid".

Dokumentärserien har fått kritik från forskarhåll för att ha använt forskning utan att nämna forskarna bakom den. I dag går alltså även forskningsministern ut och kritiserar produktionsbolaget och SVTs agerande.

 – Jag tycker att det borde vara helt rimligt att man hade namngett de forskare som man använt sig av för det här programmet, också för att möjliggöra för tittaren att se vad som är kunskapsbelagt och faktabelagt utifrån forskare, säger hon till SRs Kulturnytt.

Peter Nyrén, programbeställare på SVT, tycker att Helene Hellmark Knutssons uttalande är anmärkningsvärt:

Annons Annons

– Det är anmärkningsvärt att ministern recenserar vårt arbete utan att ha bättre insyn i hur det har gått till, säger han.

Ministerns kommentar är problematisk inte minst för att SVT inte känner igen sig i den bild som getts i debatten om produktionen, menar Nyrén.

–  Vi tycker att det är tråkigt att delar av forskningsvärlden tycker att samarbetet med SVT inte fungerar, och det tar vi till oss. Dock står vi helt bakom den här produktionen och hur den är producerad och kan inte se att kritiken är berättigad. Det finns över 40 dokumenterade böcker och källor som projektet tagit hänsyn till, ett 30-tal experter har intervjuats och flera av dem är med i rutan. Anklagelserna om att det är taget från en forskare anser vi är kraftigt överdrivna. Det är besvärande att vi inte får gehör för den bilden utan att vår producent och programledare smutskastas, säger Peter Nyrén.

Fler avsnitt
Fler videos