Gå direkt till textinnehållet

Mittmedia anställer 75 bemannare

Mittmedia har erbjudit 75 bemanningsanställda journalister i Mittmedia Kompetens anställning i tidningsbolaget. Samtliga rör så kallade ”fasta placeringar” på redaktionerna. Journalistklubbens ordförande Tomas Backlund ser det som en liten seger. ”Det sker inte en dag för tidigt”, säger han.

Mittmedias erbjudande har gått ut till 75 bemanningsanställda i MMK och hittills har 71 tackat ja. Det innebär att de slutar gå på bemanningsavtalet och blir fast anställda i tidningsbolaget. Erbjudandet gäller bara dem med så kallade fasta placeringar, det vill säga platser som inte är vakanta eller där de bemanningsanställda inte ersatt någon som är tillfälligt frånvarande. Vikariat kommer även fortsättningsvis att fyllas av bemanningsanställda.

Tomas Backlund, ordförande i journalistklubben på Mittmedia, välkomnar arbetsgivarens beslut att i praktiken överföra de fasta placeringarna till tidningsbolaget.

– Det sker inte en dag för tidigt. Vi har ända sedan Mittmedia Kompetens startade 2013 varit kritiska till upplägget med de fasta placeringarna, säger Tomas Backlund.

Annons Annons

Under de senaste åren har nyanställningar av journalister på Mittmedias tidningar gjorts i bemanningsföretaget Mittmedia Kompetens medan de omfattande uppsägningarna av journalister skett i tidningsbolaget Mittmedia. Genom att arbetsgivaren använt de två bolagen har man i praktiken kunnat undgå Lagen om anställningsskydd (Las), menar journalistklubben på Mittmedia.

Internt motiveras nu erbjudandena om överföring till tidningsbolaget med att arbetsgivaren inte ser något behov av nedbemanning 2017.

Det låter som att man har använt MMK för att kunna kringgå Las och nu när det inte planeras några uppsägningar 2017 behövs inte MMK längre?
– Det är så vi skulle beskriva det, men den frågan ska du ställa till arbetsgivaren. Vi har hela tiden sagt att detta är ett flagrant sätt att kringgå Las under år av stor nedbemanning, och det blir uppenbart att det har varit så med den motiveringen man nu ger internt till varför de fasta placeringarna i MMK inte längre behövs. Men vi ser förstås detta som en liten seger och välkomnar beslutet. Det återstår dock oerhört mycket för arbetsgivaren att göra för att återupprätta förtroendet, som naturligtvis har naggats rejält i kanten under de senaste åren, säger Tomas Backlund.

Fler avsnitt
Fler videos