Gå direkt till textinnehållet

Moderaterna i Ljusdal tog LjPs material

I över ett års tid har Moderaterna i Ljusdal tagit upphovsrättsskyddat material från Ljusdals-Posten och Hela Hälsingland.se och publicerat på sin egen sajt.

Totalt handlar det om minst 19 artiklar som Moderaterna i Ljusdal, under åren 2013 och 2014, kopierat från LjP/Helahälsingland.se för att sedan publicera på sin egen hemsida.

– Jag måste få en överblick över hela förloppet och exakt hur länge det pågått. Men det är oerhört uppseendeväckande att kunskapen om upphovsrätten är så låg. Det obehagliga är att de ibland tagit delar av artiklar och satt dem i ett politiskt sammanhang, det är extra allvarligt, säger Gunilla Kindstrand, ansvarig utgivare för Hälsingetidningarna till Journalisten.

Vid vissa tillfällen är skribentens byline med under artiklarna och vid andra tillfällen finns det ingen avsändare alls. Det är en riktigt "pyttipanna" som Gunilla Kindstrand kallar det.

Kennet Hedman är ansvarig för Moderaternas Ljusdalssajt. I en intervju med Hela Hälsingland förklarar han varför de agerat som de gjort. Hedman menar att de inte kände till att det var fel att ta artiklar innan Hela Hälsingland påpekade upphovsrättsproblemet. Det är ett brott som kan leda till två års fängelse eller böter.

”Det är bara att be om ursäkt för det vi har gjort. Det är bara att be om ursäkt till journalisterna som blivit drabbade”, säger Kennet Hedman till Hela Hälsingland.

Gunilla Kindstrand har ännu inte beslutat om man ska driva saken vidare.

– Vi ska prata om det. Det är också en fråga för skribenterna och jag vill driva det här tillsammans med dem, nu går vi igenom allt material och alla skärmdumpar så vi får en total överblick över allt som skett, säger Gunilla Kindstarnd.

Journalisten har varit i kontakt med Kennet Hedman som hänvisar till sina svar i LjP/Hela Hälsingland.

Fler avsnitt
Fler videos