Gå direkt till textinnehållet

”När man är orolig så vill man förstå”

Under senare tid har tre svenska poddar om Bryssel och EU-politik startats. Det är inte bara det nyfunna intresset för Brexit som är orsaken menar en av poddgrundarna. ”Jag tror att det finns en utbredd oro för att hela det internationella systemet så som vi känner det skakar just nu”, säger Sigrid Melchior, en av två journalister som ligger bakom podden Brysselbubblan.

Sigrid Melchior och hennes kollega Teresa Küchler, Svenska Dagbladets medarbetare i Bryssel, startade Brysselbubblan för några månader sedan. Sigrid Melchior har tidigare jobbat på TT och Göteborgs-Posten och bor sedan 2007 i Bryssel där hon bevakar EU som frilans. Hon ligger även bakom boken Handbok i EU-journalistik som gavs ut i samarbete med Journalisten 2013.

Förutom Brysselpodden, som snittar cirka 800 lyssnare per avsnitt, finns numera också SRs Europapodden. Även konsultbolaget Ydrenäs har också nyligen startat en egen podd om Brexit vilket gör att utbudet av information om politiken inom EU är stort nu.

Sigrid Melchior tror inte att det nyfunna intresset för EU-politik enbart har med Brexit att göra.

Annons Annons

– Det är inte hela svaret. Jag tror att det finns en utbredd oro för att hela det internationella systemet så som vi känner det skakar just nu, med EU, Nato, globalisering och frihandel. På ena sidan finns Trump, på andra sidan Putin och i mitten Europa. Det land som Sverige samarbetat med närmast i EU har valt att dra sig ur och frågan om man vill göra slut med EU har väckts i flera EU-länder. När man är orolig så vill man förstå och de flesta är underinformerade om vad som händer i EU-samarbetet, säger Sigrid Melchior.

Vad skiljer er podd från de övriga?
– Vi är lite mer flamsiga, vi blandar skvaller, anekdoter och tung politisk analys. Vi vet att de flesta instinktivt tänker att allt som rör EU är tråkigt, så vi försöker motbevisa dem. Vi försöker välja bort de uppenbara nyhetsämnena och berätta om sådant som man kanske inte läst i svenska medier ännu.

Hur tacklar politikerna på plats Brexit? Är det krisstämning?
– Ja det skulle jag säga. Det är business as usual, möten hålls, den lagstiftning som ligger i pipeline maler vidare. Men man känner att de stora frågorna om Europasamarbetets framtid ligger och lurar bakom. Framför allt är alla skraja för de franska och tyska valen.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig annars, förutom podden?
– Det är en vanlig frilansvardag. Jag pitchar artiklar eller får artiklar utlagda på mig och sen gör jag jobben. Ibland handlar det om EU-politik, ibland reportage i Belgien och Frankrike.

Du har bott i Bryssel sedan 2007. Hur skiljer det sig att jobba som journalist där mot i Sverige?
– Jobbet är ungefär detsamma. Men att skriva om EU skiljer sig från att skriva om svensk politik i det att man måste förklara väldigt grundläggande saker. I en artikel om ett politiskt utspel i Sverige skulle man aldrig behöva förklara vad regeringen gör eller vad Centern är för ett parti, men i en EU-artikel måste man i en bisats förklara vad kommissionen har för roll eller vad Alde är för partigrupp. Det gör att man hela tiden måste hitta på finurliga sätt att undvika att texten blir tung och känns för mycket som en skolbok i SO.

Fler avsnitt
Fler videos