Gå direkt till textinnehållet

När påven kom till Sverige – kortversion

Han reste i ett chartrat plan från Rom som delvis finansieras av de mediehus som fick åka med på resan. När påven nyligen besökte Sverige var förväntningarna från de 600 ackrediterade journalisterna höga.

Måndag 31 oktober.
Malmö Airport 8.09

På Malmö Airport är det ännu tre timmar kvar tills påvens specialchartrade Boeing ska landa. Sydnytt har redan ett team på plats och utanför entrédörrarna radar piketbussarna och stålstaketen upp sig. De sistnämnda spärrar ingången till den väg intill där påvens bil kommer att köra direkt mot Lund efter landningen. Eftersom Journalistens ackreditering inte tar oss ända ut till landningsbanan så bestämmer vi oss för att chanserna är små att komma nära den helige och tar i stället flygbussen in till Lund.
Inne i studentstaden, med sina gamla kyrkor och slingrande kullerstensgator påminner säkerheten runt påvebesöket mer om USAs president Barack Obamas besök i Stockholm än en gudstjänst. En polis i 45-års åldern, som beordrats hit från Västerås, skrattar när jag tar upp jämförelsen. Han pekar upp i luften där en helikopter hovrar. Krypskyttar på taken. Ridande poliser med hjälmar blandas med de där Säpo-vakterna med vassa kindben och öronsnäcka som alltid finns runt sådana här stora evenemang.
Samtidigt är det något som saknas. Inför reportaget fick jag höra berättelser om hur det kan gå till vid påvebesök: nunnor som hoppar upp och ner i bänkraderna och tårar som rinner.
Var är alla gråtande nunnor och förväntansfulla fans?
Lutad över en laptop inne i presscentret sitter Reinhard Bin­g­ener, reporter på Frank­furter Allgemeine Zeitung. Förutom journalist är Reinhard också utbildad teolog. Han har bland annat studerat för en av ärkebiskoparna som nu finns kring påve Franciskus. I Tyskland är det här påvebesöket inte alls speciellt omtalat, berättar Reinhard. Han är också tveksam till om det här kommer att leda till någon större offensiv i frågan hur den katolska och lutherska kyrkan ska kunna mötas i de svåra frågorna.

Lunds domkyrka 11.10.

Annons Annons

Av de 600 ackrediterade journalisterna kommer 79 från den beryktade Vatikanpressen, de som följer påven vart han än går. En representant från svenska kyrkan berättar att den här resan delvis finansieras genom att Vatikanen bjuder in medier att åka med i planet – som får träffa påven under resan och möjlighet att ställa någon fråga.
Jag ringer Kristoffer Morén från Kyrkans Tidning som är en av de svenska journalisterna på påve-planet. Han har precis flugit upp från Rom tillsammans med Franciskus och ska även flyga tillbaka med honom på tisdagen, när Kyrkans Tidning också ska få möjligheten att ställa en egen fråga. Eller så var i alla fall överenskommelsen.
Nu verkar det ha mynnat ut i att samtliga svenska representanter får enas om en fråga till påven. Kristoffer berättar om hur Franciskus gått runt i planet under resan och hälsat på alla journalister. Själv hade han inte kommit på något riktigt bra att säga efter ”hej” så då sa han ”inget speciellt”.
Jag frågar om Vatikanpressen behandlat påven som en rockstjärna på planet?
– Fast mer som Leonard Cohen, den gamla och mer sansade formen av rockstjärna. Vissa är väldigt hej och du med påven och kindpussas och kramas, säger han.
Arrangörerna har missbedömt det här besöket något enormt, menar baristan på Café Ariman i centrala Lund. Jag har smitit ut från säkerhetszonen för en snabb kaffe och baristan menar att han hade trott att det här skulle leda till en anstormning av katoliker från hela Norden som rest till Lund för att se sin idol. Mohammed på kebabhaket intill är lika besviken. Klockan är nu över tolv och han har inga kunder i kön.
Innanför säkerhetsavspärrningarna flyter mediecirkusen på som vanligt. Expressens reporter Magnus Falkehed intervjuar den katolske prästen Henrik Alberius om kyrkans syn på pedofili och att kvinnor inte får bli präster. Det är flera hundra meter kravallstaket runt domkyrkan och det intilliggande trähuset där påven snart ska äta lunch med kungaparet. Jag räknar till max ett femtiotal personer, om man tar i lite, från allmänheten som stannat till för att titta.
Jag söker upp en representant från spansk media som ser trevlig ut och frågar om han har sett till Vatikanpressen?
– Du kommer märka dem, de är alltid ett steg bakom påven, säger den spanska reportern.

Läs hela reportaget om mediekårens bevakning av händelsen i senaste numret av Journalisten. Prenumerera på tidningen här

Fler avsnitt
Fler videos