Gå direkt till textinnehållet

”Naturligt att det sker en konsolidering”

Egmont Publishing förvärvar Forma med titlar som Icakuriren och Hus & Hem. Egmont Publishings VD Per Kjellander (bilden) räknar med att uppköpet kommer att medföra effektiviseringar och flera kostnadsfördelar. Han kan inte utesluta att det kommer att innebära sparpaket med personalminskningar.

Tidskriftsförlaget Egmont Publishing som ger ut ett hundratal magasin och sajter, bland dem Hemmets Journal, Vagabond och Bamse, köper Forma Publishing Group med titlar som Icakuriren och Hus & Hem av Ica-gruppen.

– Det är helt naturligt att det sker sådan här konsolideringar när marknaden förändras, som den gör nu, säger Egmont Publishings VD Per Kjellander till Journalisten.

– I våra grannländer i Danmark, Norge och Finland har det skett sådana konsolideringar medan vi i Sverige länge har haft flera medelstora aktörer. Fördelen med konsolideringen är att man kan effektivisera, samordna annons- och marknadsarbete samt få billigare tryck och distribution. Dessutom kan man använda prenumerantregistret för att göra riktade kampanjer. Framför allt kan man fördela kostnader vilket förhoppningsvis leder till att man får en slant kvar i slutet på året och då är det lättare att övertala ägarna att göra investeringar mot bland annat det digitala.

Annons Annons

Vad vill ni göra med Forma?
– Vi vill lära känna verksamheten innan vi går ut med några planer. Först ska Konkurrensmyndigheten godkänna köpet, och det borde ta ungefär en månad. Då har vi också hunnit ta in intrycken och kommer att vara helt öppna med våra planer.

När det sker konsolideringar och fusioner och uppköp brukar det nästan alltid komma ett sparpaket med personalminskningar efter ett tag. Är det er plan?
– Som sagt var vill vi först lära känna verksamheten innan vi kommunicerar någonting om några förändringar.

Kan du lova att det inte blir några sparpaket som följd av den här affären?
– Nej, det kan jag inte. Men inget medieföretag kan ge några sådana löften i dag.

Personalen på Egmont och Forma informerades på förmiddagen i dag om köpet. I eftermiddag besöker Per Kjellander personalen på Forma.

– Här hos oss upplever jag att medarbetarna verkar tycka att det här är någonting kul och positivt. 

Fler avsnitt
Fler videos