Gå direkt till textinnehållet

Nedskärningar kan vänta efter medlemsras

Förra året minskade Journalistförbundets intäkter med 1,5 miljoner kronor. Och inget pekar mot att förlusten kommer att bli mindre i år. Det innebär att nedskärningar kan drabba alla delar av förbundet.

2014 tappade förbundet 349 aktiva medlemmar och flera hundra studerandemedlemmar. Det innebar ett ekonomiskt avbräck på 1,5 miljoner kronor. Och eftersom medlemsraset fortsätter i snabb takt ser intäktsförlusten inte ut att bli mindre i år, säger förbundets kanslichef Eva-Maria Kollberg.

Vilka konsekvenser får det?

– Vi måste ställa om hela vår verksamhet och se vad vi verkligen behöver jobba med. Vi kan inte jobba utan intäkter. I värsta fall blir det nedskärningar. Ingenting är egentligen heligt just nu, vi måste vända på varenda sten, säger Eva-Maria Kollberg.

– Rekrytering är prio ett, det är en överlevnadsfråga. Vi måste stoppa det här.

Det har det varit sedan FS krav i början av 2014. Vad har ni konkret gjort?

– Vi har försökt intensifiera besöken på arbetsplatser, och nå ut till produktionsbolag där man ibland inte ens vet att vi finns. Vi har en ombudsman med ansvar för organisering och rekrytering, men nu har vi alla ett ansvar. När man är ute på förhandling bokar man samtidigt in ett rekryteringsmöte, till exempel. Vi försöker också få igång den lokala organisationen bättre.

– Som en ytterligare satsning har vi projektanställt en person som under hösten ska jobba med kommunikation och rekrytering och fungera som idéspruta i det utåtriktade arbetet.

Fler avsnitt
Fler videos