Gå direkt till textinnehållet

Nils Hanson får PKs Stora pris

Uppdrag gransknings chef Nils Hanson får Publicistklubbens Stora pris 2015.

Publicistklubbens Stora pris går till Nils Hanson, ansvarig utgivare och projekledare på SVTs Uppdrag granskning. Motiveringen lyder:

”för att ha värnat den undersökande journalistiken genom att ställa krav på den och generöst delat med sig av lärdomar och metoder.”

”Nils Hanson är en slitvarg som leder en av Sveriges viktigaste redaktioner med respekterad journalistisk kompetens. I kraft av sin kunnighet, integritet och generositet i att förmedla grävandets hantverk är han en av landets viktigaste journalister”, säger Publicistklubbens ordförande Björn Häger i en kommentar.

Annons Annons

”Nils Hanson är en mycket förtjänt mottagare av Publicistklubbens Stora pris. Få har värnat kvalitetsjournalistik och granskning med sådan flit och sådant engagemang som han.”

Nils Hanson, född 1952, är sedan 2004 projektledare och ansvarig utgivare för SVTs Uppdrag granskning. Han började med grävande journalistik 1988 som reporter på Göteborgs-Posten och blev därefter redaktionschef för TV4 Göteborg och TV4 Väst. Han har skrivit handboken Grävande Journalistik, varit gästprofessor i praktisk journalistik vid Göteborgs universitet och har länge varit en uppskattad föreläsare i ämnen som faktakontroll och den undersökande journalistikens metoder.

Publicistklubbens Stora pris är ”den goda journalistikens pris”. Det tilldelas en eller flera personer som under lång tid har hållit hög klass i sin gärning.

Priset delas ut i samband med Publicistklubbens debatt om mediernas Quickbevakning, Kulturhuset i Stockholm måndagen 25 maj. 

Fler avsnitt
Fler videos