Gå direkt till textinnehållet

Nivette Dawod: ”En omtumlande höst”

Det var Aftonbladets behandling av Nivette Dawod som ledde till det landsomfattande så kallade bemanningsupproret tidigare i november. Nu berättar hon för Journalisten vad upproret har betytt för henne, och hur det känns att få tjänsten som korrespondent-trainee på Ekot.

Som Journalisten berättat i dag på morgonen får Nivette Dawod tjänstledigt från Schibsted Media i elva månader för att bli utrikeskorrespondent-trainee på Ekot, från och med januari. Hon kommer att få en grundutbildning och en mentor på Ekot i Stockholm. Därefter väntar resor runt i världen. Hon kommer dels att arbeta tillsammans med Ekots korrespondenter på plats, dels självständigt.

Vilken del av världen ser du mest fram mot att få rapportera från?
– Det är ingen hemlighet att jag har ett jättestort intresse för Mellanösternregionen, och jag talar arabiska. Men framför allt är det ju en guldgruva att få jobba med andra korrar, och få lära mig av de bästa av de bästa. Vi är för dåliga på att lära av varandra generellt i branschen, så det ska bli kul och spännande. Kan man få en bättre skola? säger Nivette Dawod.

Trainee-tjänsten är på ett år, vad händer sen?
– Det vet jag ju inte förstås men mitt mål är att göra ett så bra jobb att de inte kan vara utan mig. Jag ska chocka dem med min fantastiska personlighet. Det är min plan i alla fall.

Annons Annons

Hösten blev kaotisk för Nivette Dawod. I oktober ställde hon upp i en intervju i Journalisten och pratade om de dåliga villkoren för bemanningsanställda. I början av november stod det klart att hon skulle omplaceras mot sin vilja från nyhetsredaktionen på Aftonbladet där hon arbetat som reporter i över fyra år, till Aftonbladets reseredaktion på en kort tjänst på en månad. Därefter var det oklart vad som skulle hända med hennes tjänst.

Många av hennes kolleger menade att hon aldrig skulle ha blivit behandlad på det sättet om hon inte varit bemanningsanställd och det fanns dessutom misstankar om att tvångsomplaceringen hade med intervjun i Journalisten att göra, något som ledningen bestämt förnekade.

– Jag tror inte att omplaceringen hade med intervjun att göra. Om jag inte hade känt mig trygg på arbetsplatsen hade jag aldrig ställt upp. Men att det är så pass många som misstänker att det finns en koppling säger något om vår bransch, säger Nivette Dawod.

Över 100 journalister på Aftonbladet skrev under ett protestbrev till ledningen, vilket Journalisten berättat om.

Det brevet ledde i sin tur till ett bemanningsuppror i mediebranschen med fler protester och debattartiklar, där anställda på bemanningsföretag runt om i Mediesverige berättade om usla arbetsvillkor, låga löner och stor otrygghet.

– Det där brevet till ledningen är något av det finaste jag har varit med om. Vilka underbara kolleger och kamrater jag har. Jag blev så himla rörd, säger Nivette Dawod.

– När det sedan började komma fler protester från andra bemanningsföretag så blev jag stolt över att folk vågade berätta. Jag har alltid vetat att det har varit dåliga villkor för oss bemanningsanställda, men jag blev chockad över att det var så många som upplevde samma sak som jag, och att det fanns de som har det ännu värre. 

Vad tänker du om att det här upproret startade med dig?
– Det var ganska omtumlande. Jag trodde aldrig att det skulle leda till det här. En kompis skämtade och kallade mig för ”bemanningsföretagens Jeanne d’Arc”. Det kändes väl kanske inte så himla bra särskilt med tanke på hur det gick för henne. Men jag är väldigt glad åt debatten som har startat. Det var verkligen på tiden att vi pratade om våra skitvillkor.

– Svenska journalister ska kunna granska usla arbetsvillkor och det är svårt att göra när de själva har usla arbetsvillkor. Det hedrar Jan Helin att han säger att han inte vill använda bemanningsföretag längre. Tyvärr riskerar det att leda till att många av de bemanningsanställda på Aftonbladet blir arbetslösa i och med det nya sparpaketet. Det är fruktansvärt tråkigt. Jag vet inte om jag kommer att ha min tjänst kvar på Schibsted Media, men det går ju ingen nöd på mig – jag har ju fått ett drömjobb.

Din tjänst på reseredaktionen var ju bara en månad, har du fått en ny placering på Aftonbladet fram till jul?
– Jag har haft jättetrevliga och bra kolleger på reseredaktionen, men nästa månads bokning blir på Nöjesbladet. Det har varit lite ovant att jobba med feature igen, det var åtta år sedan sist. Jag är ju nyhetsreporter ut i fingerspetsarna men jag har sett det här som kompetensutvecklande och det är spännande att testa nya saker. Jag har lärt mig saker och kommer säkert att lära mig saker på Nöjesbladet.

Fler avsnitt
Fler videos