Gå direkt till textinnehållet

Nordens Fotoskola öppnar för antagning igen

Nordens Fotoskola Biskops Arnö får tillstånd att fortsätta utbilda bildjournalister/fotografer. Det betyder att nya studenter antas till hösten 2016.

Fotoskolan tog inte in några studenter den gångna hösten. Anledningen är att Myndigheten för yrkeshögskolor för ett år sedan bedömde att ”andra utbildningar inom andra yrkesområden i högre grad svarar mot arbetsmarknadens behov av arbetskraft".

Men nu har Nordens Fotoskola alltså åter fått besked om medel från myndigheten för att bedriva sin yrkesutbildning, vilket välkomnas av rektorn Mats Lundborg:

– Jag tycker att myndigheten gjorde en konstig bedömning förra året. I våra undersökningar ser vi att våra elever lyckas väldigt bra. Vi utbildar till eget företagande, inte anställning, för det är så branschen ser ut.

Annons Annons

När fotoskolan undersökte hur det gått för de som gick ut för fem år sen fann den att 80 procent av studenterna jobbade inom branschen, helt eller delvis.

– Vi tycker att vi har fog för det vi säger, att våra studenter klarar sig väl i yrkeslivet. Vi ligger klart över genomsnittet för yrkesskolorna, och det i en extremt tuff bransch, säger Mats Lundborg.

Vad säger du om arvodena för de egenföretagare ni utbildar?
– Generellt tycker vi att frilansarvodena är för låga. Många tidningar redovisar att de går på knäna, men de redovisar inga minussiffror utan det är avkastningskraven som är höga.

Nordens Fotoskola har funnits i 30 år och utbildat fotografer som Pieter ten Hoopen, Anna Clarén och Hanna Modigh.

Fler avsnitt
Fler videos