Gå direkt till textinnehållet

Nordfronts utgivare döms till fyra månaders fängelse

Hovrätten dömer Nordfronts ansvariga utgivare Fredrik Vejdeland till fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp och hyllningar till Adolf Hitler i texter och kommentarsfält.

28 brott i två olika mål döms Vejdeland för. I det första målet dömer hovrätten Vejdeland för 27 olika uttalanden trots att ansvarig utgivare för Nordfronts föregångare Patriot.nu redan dömts för några av dem.

”Att en annan ansvarig utgivare har dömts avseende samma läsarkommentarer, när de publicerades på en annan hemsida, innebär inte att Fredrik Vejdeland kan undgå ansvar när kommentarerna publiceras på nytt på den hemsida där han är ansvarig utgivare”, skriver hovrätten i sin dom.

Den nazistiska sajten har publicerat hets mot folkgrupp mot somalier, invandrare, romer, homosexuella samt i en text som handlar om en judisk sammansvärjning.

Annons Annons

I det andra målet döms Fredrik Vejdeland för hets mot folkgrupp för att han hyllat Adolf Hitler och lagt ut bilder på hakkors. Det var i maj 2014 som det skedde och i artikeln står det bland annat att Hitler ”var den störste folkhjälten i modern tid”.

Hovrätten anser precis som tingsrätten att bilden på hakkors i sammanhanget är en missaktning mot folkgruppen judar.

Fler avsnitt
Fler videos