Gå direkt till textinnehållet

Norska Journalistens chefredaktör anklagas för plagiat

Norska Journalistens chefredaktör Helge Øgrim har avslöjats med att ha plagierat en artikel innan han började på tidningen. Vissa kräver hans avgång. Men tidningsstyrelsen har fortsatt förtroende för Øgrim.

Det var i onsdag som Helge Øgrim beskylldes för att ha plagierat en artikel från den amerikanska tidningen Atlantic som handlade om schackspelaren Bobby Fischer då han jobbade på Dagbladet 2002, skriver norska Journalisten.

Dag og Tids reporter Jon Hustad krävde att Helge Øgrim skulle avgå som chefredaktör för Journalisten, eftersom plagiat är både oetiskt och olagligt och att chefredaktören för journalisternas fackförbundstidning ska ha ett ”fläckfritt förflutet”,

Helge Øgrim medger att han gjort sig skyldig till plagiat, men att kräva hans avgång för något han gjorde innan han tillträdde som chefredaktör inte håller.

Annons Annons

”Jag har erfarenhet av medier sedan 1983 och har sett, gjort och hört mycket som nog kunde förtjäna mer kritiskt sökarljus. Jag har varit kritisk till medier både före och efter att jag skrev artikeln om Bobby Fischer”, säger han till norska Journalisten.

Hege Iren Frantzen, som sitter i norska Journalistförbundet styrelse och i tidningens styrelse, avvisar alla krav på att Helge Øgrim ska avgå.

”Detta är en händelse som skedde innan han tillträdde som chefredaktör på Journalisten. Därför har det inget med hans tjänst hos oss att göra. Generellt är vi på Journalistförbundet tydliga med att kopiering, stöld av artiklar och plagiering av andras arbete inte är okej, och att det kan vara olovligt. Journalistförbundet har tagit initiativ till att jobba för metoder som gör det svårare att kopiera utan att citera”, säger Hege Iren Frantzen till Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos