Gå direkt till textinnehållet

Norska journalister får 3 000 i lönetillägg

De norska journalister som är knutna till Mediebedriftenes landsforening (MBL) får 3 000 norska kronor i generellt tillägg per år. Parterna är också eniga om ett nytt ramavtal för frilansar.

Det är norska journalisten.no som rapporterar nyheten. Norska förbundet (NJ) gick in i förhandlingarna med krav på 6 000 norska kronor i generellt tillägg plus 3 900 kronor till medlemmar som tjänar 488 000 per år eller lägre. Facket kunde också visa statistik som visar att deras medlemmar haft en lika svag löneutveckling som hotell- och restauranganställda de senaste tio åren.

”Vi är nöjda med uppgörelsen”, säger NJs ordförande Thomas Spence till sajten.

På toppen av det här tillägget ska man även räkna in vad de lokala förhandlingarna kan ge extra i plånboken. Traditionellt sett sker ofta den största löneökningarna i de lokala förhandlingarna i Norge.  

Annons Annons

NJ hade också hoppats på ett lyft för frilansarnas ersättningar. Det nya ramavtalet innehåller inga prisregleringar men ska ”göra det enklare för uppdragsgivare och frilansar att ingå balanserade kontrakt” skriver norska Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos