Gå direkt till textinnehållet

NRK tvingas spara

Norska public servicekanalen NRK tvingas till besparingar. 40 tjänster försvinner från distrikten, 21 av dem journalisttjänster.

NRK måste spara. Ledningen har bollat med olika modeller för hur man ska minska kostnaderna efter att TV-avgiften inte höjts. Som standard ska distrikten ha 13 reporter- och fotograftjänster.

NRKs ledningen har enligt norska Journalisten föreslagit att 40 tjänster ska försvinna från distrikten, varav 21 är journalisttjänster på redaktionerna i Trøndelag, Hedmark och Oppland.

Enligt Grethe Gynnild-Johansen, chef för distrikten inom NRK, fanns det alternativ som innebar ännu kraftigare besparingar.

”Vi befinner oss i en ekonomisk verklighet som vi måste förhålla oss till. Vi fick inte den licensökning som vi bad om, vilket leder till dessa konsekvenser”, säger Grethe Gynnild-Johansen till journalisten.no.

I slutet av februari ska cheferna för distrikten presentera den nya organisationen.

”Det blir slutpaketet, och vi hoppas kunna undvika uppsägningar. Det är trist för dem som drabbas”, säger Grethe Gynnild-Johansen.

Richard Aune, journalistklubbens vice ordförande på NRK, säger att den nya organisationen betyder att distrikten blir underbemannade.

”Underbemanningen i förhållande till vårt publicistiska uppdrag är på 46 tjänster. Det är ett busslass med journalister”.

Fler avsnitt
Fler videos