Gå direkt till textinnehållet

NSD: ”Presstödet inte hotat”

I dag kom beskedet att NSD och Norrbottens-Kuriren ska slå ihop sina nyhetsredaktioner. I år har NSD fått ett preliminärt presstöd på 20,8 miljoner kronor. Men enligt Kalle Sandhammar, NSDs chefredaktör, kommer beslutet inte att påverka presstödet.

NSD och Kuriren kommer att ha en gemensam digital nyhetsredaktion och en separat organisation för papperstidningarna. Innehåller i papperstidningarna kommer att skilja sig åt, med egen ansvarig utgivare och unikt innehåll. Även titlarna blir kvar.

– Vi kommer att uppfylla de kvar som Presstödsnämnden ställer på oss även i framtiden. Det kan förekomma att gemensamma artiklar från webben även publiceras i tidningarna. Men det blir till en mindre del, säger Kalle Sandhammar.

På Presstödsnämnden avvaktar man att ta ställning om NSD uppfyller kraven på presstöd tills det man vet mer.

Annons Annons

– Om samma redaktion producerar två olika tidningar blir det en fråga om de kan anses vara självständiga eller inte, eller samma tidning i två editioner. Det är sådana frågor som Presstödsnämnden kommer att ställning till, säger Elin Johansson Lööw, handläggare på Presstödsnämnden.

Enligt Kalle Sandhammar kommer läsarna av papperstidningarna inte att se någon större skillnad.

– Internt blir det däremot en omställning då två redaktioner slås ihop. Men det kommer vi att hantera. Vi tror att det kommer att förstärka nyhetsbevakning i Norrbotten. Istället för att skicka ut två reportrar på en större olycka som kommer tillbaka med ungefär samma artikel kan den andra göra en unika artikel istället, säger Kalle Sandhammar.

Han påpekar att konkurrensen numera inte är mellan de två tidningarna i Norrbotten utan den kommer från medieaktörer som tar annonser utan att skapa lokal journalistik.

Han vill inte kalla sammanslagningen av nyhetsredaktionerna ett sparpaket.

– Vi ser hela tiden över våra kostnader och anser inte att detta kommer att leda till några större uppsägningar.

Men Norrbottens Media, där NSD och Norrbottens-Kuriren ingår, gick med 11 miljoner i förlust förra året.

– Det är gamla siffror. Hittills i år har vi gått med plus. Vi har budgeten i balans. Vi tänker långsiktigt, säger Kalle Sandhammar.

Det var vid lunchtid som de anställa på NSD och Norrbottens-Kuriren blev informerade om sammanslagningen av nyhetsredaktionerna.

– Förändringar skapar oro. Har själv suttit i möten hela dagen och har inte fått några större reaktioner. Förhandlingar startar nästa vecka och då ska ledningen lägga korten på bordet. Vad som sker därefter vet man aldrig, säger Tommy Lundqvist ordförande för journalistklubben på NSD och Norrbottens-Kuriren.

Fler avsnitt
Fler videos