Gå direkt till textinnehållet

Nu inleds förhandlingar om ny SVT-organisation

I dag den 18 september inleder journalistklubben tillsammans med övriga fack förhandlingarna om bemanningen av SVTs framtida regionala nyhetsredaktioner.

Journalisten skrev i februari om att SVTs företagsledning beslut om en ny organisation för den regionala nyhetsverksamheten. SVT Nyheter ska etablera redaktioner på fler orter – en ökning från 27 till 33. Förutom Helsingborg och Södertälje blir även Borås och Linköping nya orter på SVTs Sverigekarta. Dessutom öppnar SVT lokalredaktioner i Göteborgs och Stockholms ytterområden.

Journalistklubben på SVT känner en stor oro för hur SVT har tänkt sig att bemanningen ska fungera då den nya organisationen införs 2015.

Sedan beskedet kom har olika förhandlingar och diskussioner genomförts mellan SVT och fackklubbarna.

– Ännu har SVT inte kunnat precisera i detalj hur det nya regionala uppdraget ser ut. Till exempel hur arbetsbelastningen och kraven på medarbetarna kommer att skilja sig mellan en nyhetsredaktion med 10 eller med 20 personer. En precisering vi räknar med att få nu under förhandlingarna, säger journalistklubbens ordförande på SVT Petteri Karttunen.

Inledande förhandlingar är planerade att äga rum på 20 orter:
18/9: Stockholm, Uppsala, Jönköping, Luleå, Göteborg och Varberg
19/9: Malmö och Karlskrona
22/9: Sundsvall, Norrköping och Växjö
25/9: Umeå, Skellefteå, Örebro, Karlstad, Falun, Eskilstuna och Västerås
26/9: Gävle och Östersund
De helt nya redaktioner som ska öppnas i Södertälje och Helsingborg har ännu ingen personal och hanteras därför inom förhandlingarna i Stockholm och Malmö.

Fler videos
Fler avsnitt