Gå direkt till textinnehållet

Nu stryps kommentarsfälten – igen

Möjligheterna att kommentera artiklar på nyhetssajterna minskar igen. Jan Helin (bilden) tillåter bara kommentarer till knappt hälften av artiklarna på Aftonbladet.se. På Ölandsbladet tvingas man nu spärra kommentarsfälten för fler artiklar.

I förra veckan spårade en diskussion i kommentarsfältet till en artikel i Ölandsbladet ur fullständigt. Artikeln handlade om snatterier i en butik nära en asylförläggning och flera av kommentarerna var invandrarfientliga.

Ölandsbladet använder samma modell som Aftonbladet för kommentarsfälten, det vill säga att man måste logga in via Facebook för att kunna kommentera. Personerna som kommentarade stod sålunda med namn och bild.

En av dem skrev: ”finns det verkligen inga jägare på Öland som kan bidra med lite civilkurage och eventuellt en och annan patron” och fortsatte med att kalla invandrare för parasiter som inte förtjänar att leva. De två kommentarerna hann få tillsammans 28 ”gillande” från andra läsare innan Ölandsbladet raderade kommentarsfältet.

Annons Annons

– Det förefaller inte spela någon roll om man är anonym eller inte. Det är sorgligt att se, säger Ulf Hedman, Ölandsbladets chefredaktör.

Kommentaren anmäldes av en läsare, och efter lite tekniska problem tog Ölandsbladet bort hela kommentarsfältet. Artikeln går inte längre att kommentera.

– Framöver kommer vi att stänga av kommentarsfunktionen för flera nyhetsartiklar. Det är hemskt tråkigt, men det finns inga alternativ. Det har blivit svårare att vara utgivare, säger Ulf Hedman till Journalisten.

Möjligheterna att kommentera nyhetsartiklar har minskat rejält på svenska nyhetssajter efter de åtgärder som vidtogs av ansvariga utgivare i höstas. Expressen tar inte in några kommentarer.

Aftonbladets strategi, att koppla kommentarsfälten till Facebookkonton för att få bort de anonyma och hatiska kommentarerna, förefaller inte ha fungerat fullt ut.

Journalisten gick igenom Aftonbladets sajt vid lunchtid den 10 januari. Av de 20 artiklar som låg överst gick det då bara att kommentera sju.

De artiklar som gick att kommentera var i huvudsak sportartiklar, krönikor, nöjesartiklar samt en recension. Bara en enda allmännyhet gick att kommentera: en artikel om den republikanske kandidaten Mitt Romney.

När samma undersökning gjordes i dag den 17 januari gick det att kommentera drygt hälften av artiklarna, och bara två av dem var ”allmännyheter”, en artikel om halkan och en om Håkan Juholt. Övriga artiklar som gick att kommentera handlade om idrottsgalan, sport, motor, nöje samt krönikor.

När chefredaktör Jan Helin lanserade den nya funktionen med artikelkommentering via Facebook sade han: ”Vi tror på artikelkommentering och läsarmedverkan. Men vi ser också ett behov av att läsarna står för sina ord.”

Har någonting ändrats sedan dess?
 
– Nej, det är fortfarande den linje vi arbetar efter. Det har också lyckats i den meningen att vi har en mycket bättre ton och intressantare diskussion i våra läsarforum i dag. Vi får fortfarande positiva reaktioner från läsare som säger att de nu äntligen vill delta i diskussionen igen, säger Jan Helin.
 
Varför går det bara att kommentera var tredje artikel på sajten (den 10 januari), och varför är det just de rakare händelsenyheterna där ni har valt bort kommentarsfälten?

– Det finns ingen strategi bakom det. Vi följer dock fortsatt inläggen för att kunna ta bort sådant vi inte vill ha exponerat på sajten. Förklaringen till ditt exempel där kommentarfuntkionen i högre utsträckning saknas under händelsenyheter är nog så enkel att det handlar om hastigheten med att snabbt publicera.

– Vi jobbar dock mot en målbild där man ska kunna kommentera de flesta artiklar, säger Jan Helin till Journalisten.

Fler avsnitt