Gå direkt till textinnehållet

Ny kod ska ge snabbare nyheter

Nu presenterar Google ny källkod som ska göra att nyhetsartiklar laddas blixtsnabbt i mobilen. Den nya koden är en del i Googles satsning på digital journalistik. 

I våras presenterade Facebook tjänsten ”instant articles” som tillåter mediehus publicera artiklar rak in i Facebookflödet. Nu kontrar Google med en ny källkod som ska göra nyhetsartiklar blixtsnabba att ladda i mobilen. Det rapporterar SvD Näringsliv.

”En artikel ska kunna ladda på ett ögonblick”, sa Googles Danny Bernstein när den nya koden presenterades på onsdagen enligt SvD.

Genom att banta ner källkoden använder den mindre data som gör att det går fortare att ladda artiklar i mobilen. Den nya koden är också öppen för användare att modifiera, det är alltså en så kallad öppen källkod.

Annons Annons

Nyheten är redan något som intresserar några av världens mest framstående tidningar. Kinsey Wilson är produkt- och teknikchef på New York Times.

”Googles AMP-satsning har potentialen att minska arbetsinsatsen som krävs för att distribuera innehåll till dessa plattformar, leverera en bättre användarupplevelse och låta mediehusen behålla sin ekonomiska kontroll”, säger han i ett uttalande enligt SvD.

Den nya koden är en del i Googles satsning på digital journalistik. Den nya koden lanseras officiellt nästa år.

Fler avsnitt
Fler videos