Gå direkt till textinnehållet

”Nyhetsundvikarna ökar”

En ny utredning av Jesper Strömbäck, professor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet, visar att andelen nyhetsundvikare fördubblats sedan 1986. Strömbäck varnar för att kunskapsklyftan hotar demokratin.

I en artikel på DN Debatt på måndagen presenterar Jesper Strömbäck rönen i sin undersökning ”Demokratin och det förändrade medielandskapet” som beställts av demokratiutredningen som leds av Olle Wästberg som också undertecknat debattartikeln.

De som väljer bort traditionella nyhetsmedier har ökat från 8 till 17 procent mellan 1986 och 2013, visar undersökningen. Fler väljer också att bara läsa sådant som bekräftar de egna åsikterna vilket bidrar till polarisering av politiken och ett hot mot den fungerande demokratin, menar artikelförfattarna.

Samtidigt har förutsättningarna för nyhetsjournalistiken försämrats, inte minst lokalt där 125 lokalredaktioner har försvunnit och antalet journalister har minskat med 36 procent på tio år.

”Att kritisera medieledningar som vidtar åtgärder för att behålla lönsamheten och reagera på sina användares preferenser är bekvämt, men löser inte de problem som medieutvecklingen för med sig. Däremot är det viktigt att inte förhärliga allt det nya och att tänka igenom vad som kan göras för att motverka ökade kunskapsklyftor och balansera tendensen att människor föredrar information som bekräftar de egna åsikterna och verklighetsuppfattningarna. Annars riskerar vi en utveckling där politiken och väljarkåren blir allt mer polariserad”, skriver Jesper Strömbäck och Olle Wästberg.

Fler avsnitt
Fler videos