Gå direkt till textinnehållet

Nytt EU-direktiv hotar journalister

Ett kommande EU-direktiv om företagshemligheter kan leda till att journalister och deras källor ställs inför rätta för granskande näringslivsjournalistik.

Direktivet, som redan passerat ministerrådet och ska upp i EU-parlamentet den 28 april, är tänkt att skapa enhetliga lagar inom EU om skydd för företagshemligheter.

Det har dock mött kritik. En koalition organisationer där bland annat Eurocadres (SACOs och TCOs europeiska federation) ingår kallar det i en analys för ”obalanserad lagstiftning” som ”hastats fram” och ”allvarligt hotar granskning och ansvarutkrävande av företag”.

En punkt i kritiken är att det kan leda till att visselblåsare och journalister som tar emot hemliga uppgifter kan komma att åtalas och dömas till fängelse. Definitionen av företagshemlighet i direktivet är hemlig information ”som har kommersiellt värde” – så brett och vagt att det kan omfatta nästan vad som helst som ett företag inte vill ska bli offentligt, enligt undertecknarna.

Direktivet medger undantag ifall den som spridit eller hanterat företagshemligheten var tvungen att göra så för att avslöja brott eller omoraliskt agerande. Men prövningen av det kan knappast göras annat än efter publicering, och eftersom definitionerna är svåra att tolka kan journalister och källor avskräckas av risken för en rättsprocess.

Ett annat problem är att undantaget förutsätter att det är oegentligheter som avslöjas – att exempelvis rapportera om hemliga planer på en fabriksnedläggning skulle troligen inte omfattas, menar kritikerna. Ett företag kan vilja hålla information av allmänintresse hemlig även om det inte sysslar med något olagligt.

I Frankrike försökte regeringen under januari infoga liknande regler i ett ekonomiskt åtgärdspaket, men tvingades backa efter bara fem dagar efter högljudda protester från främst journalister.

”Nu är samma lagar på väg tillbaka via EU”, skriver franska branschtidningen Mediapart, som räknar upp en rad näringslivsskandaler som de menar skulle blivit omöjliga att rapportera om, och citerar George Orwells klassiska uttalande ”journalistik är att skriva vad någon annan inte vill ska skrivas”.

Även i USA är liknande lagförslag på gång. Det har lett till spekulationer om ett samband med förhandlingarna om frihandelsavtalet TTIP mellan USA och EU – tidigare har också krav från USA om att inkludera sådana regler i avtalet läckt ut. Om skydd för företagshemligheter skulle skrivas in i TTIP skulle det innebära att det blir mycket svårt att gå tillbaka och avskaffa eller ändra lagarna.
                                                                                         Jon Weman

Fler avsnitt
Fler videos