Gå direkt till textinnehållet

Olle Wilöf: ”Bonnier måste förbättra frilansvillkoren rejält”

Journalistens intervju med Frida Boisen, digital chef och ansvarig utgivare på Bonnier Tidskrifter, har fått frilansar att ilskna till. Journalistförbundets jurist Olle Wilöf anser att Bonnier måste förbättra villkoren för frilansar.

I en intervju med Journalisten säger Frida Boisen att ”ett modernt mediebolag måste kunna publicera berättelser i alla kanaler, där våra läsare är” och att hon är förvånad över att ”frilansarna fortfarande tycker att det är rimligt att vi skulle köpa material enbart för printpublicering”.

– Det är inte den frågan det handlar om. Det frilansar reagerat på är det faktum att Bonniers frilansavtal innebär att artiklar kan gå i alla Bonniers publikationer och överlåtas externt till flera företag utan extra ersättning, och i mån artikeln säljs får frilansen bara 10 procent och Bonnier 90 procent. Detta är vad frilansar har reagerat på, men som Frida Boisen inte kommenterar över huvud taget, säger Olle Wilöf, jurist på Journalistförbundet.

Frilansjournalisterna anser att de tappar kontroll över materialet eftersom Bonnier enligt avtalet kan sälja texter och bilder hur många gånger som helst.

­ – Frilansar säger att de kan gå med på att artiklar och bilder går i flera titlar, men då ska de ha betalt för det.

Olle Wilöf påpekar att det påverkar frilansars ekonomi om Bonnier har rätt att publicera i flera titlar. Det finns helt enkelt färre tidningar att sälja till.

– Materialet kan även användas i bokform, bilder kan tuggas om som genrebilder hur många gånger som helst utan ersättning, liksom att fotografer som är knutna till en bildbyrå kan få svårare att sälja sina bilder. Frida Boisen har antagligen inte läst avtalet eller så väljer hon medvetet att vantolka frilansarnas kritik. När nu Bonnier efter flera tunga år visar en stor vinst är det självklart att Bonnier måste förbättra sina frilansvillkor rejält. Just det faktum att det gick tungt för Bonnier Tidskrifter tidigare har varit ett ofta förekommande argument från företaget sida för att de måste införa det kritiserade frilansavtalet, säger Olle Wilöf.

Fler avsnitt