Gå direkt till textinnehållet

ÖP antydde att skidåkare var nazistsympatisör

Östersunds-Posten klandras av Pressens Opinionsnämnd (PON) för att utan belägg ha öppnat dörren för att en sedan länge avliden skidåkare var nazistsympatisör.

I februari publicerade Östersunds-Posten en helsida i krönikeform om det svenska deltagandet i skid-VM i italienska Cortina och den internationella vintersportveckan i tyska Garmisch-Partenkirchen år 1941, mitt under andra världskriget.

Krönikören namngav två personer av de 18 personer som deltagit och reflekterade: ”Att därmed påstå att Y och X var nazistiska medlöpare är troligen inte rimligt. Men det ger åtminstone mig insikten om att vi människor är, vad ska jag kalla det. Aningslösa, tro jag det får bli.”

Publiceringen anmäldes av döttrarna till en av de namngivna skidåkarna, som menar att krönikan innehöll formuleringar som antydde att man inte kunde utesluta att deras var varit nazistisk medlöpare. Mannen i fråga är sedan länge avliden.

Annons Annons

Allmänhetens Pressombudsman (PO) ger döttrarna rätt och menar att ordet ”troligen” i citatet ovan öppnar för möjligheten att mannen faktiskt var nazistsympatisar, något som tidningen inte för i bevis. Att den utpekade personen är död har betydelse för det pressetiska övervägandet. ”En död person kan inte försvara sig, vilket manar till extra försiktighet”, anser PO, som dock menar att kravet på försiktighet minskar om en person varit död mycket länge eftersom nära anhöriga, som barn, också är döda och inte kan ta skada.

Pressens Opinionsnämnd instämmer i POs bedömning och klandrar ÖP för att ha åsidosatt god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos