Gå direkt till textinnehållet

Opinionsnämnden prickar Resumé

PON Tidningen Resumé bröt mot god publicistisk sed i artiklar om en ”skojares” juridiska ombud, anser Pressens opinionsnämnd.

PON Tidningen Resumé bröt mot god publicistisk sed i artiklar om en ”skojares” juridiska ombud, anser Pressens opinionsnämnd.

Resumé anmäldes av två jurister som anlitats av en man som utpekats i tidningens avdelning ”Skojartoppen”. Juristerna var illa berörda av att Resumé kallat dem ”skojarhjälpare” och påstått att de ”sålt sig till skojaren mitt under pågående svindlerier”.

I en PO-anmälan hävdade juristerna att det är en demokratisk rättighet för medborgare att få anlita juridiskt ombud. De ansåg att Resumé missbrukat sin ställning genom att försöka skrämma advokater till tystnad genom att hota med negativ publicitet.

Annons Annons

PO Pär-Arne Jigenius gav i ett utlåtande juristerna rätt. Han menar att det saknades grund för att ”framställa NN:s juridiska ombud som klandervärda eller dubiösa därför att de åtagit sig uppdraget att företräda en person som tidningen de facto framfört felaktiga sakuppgifter om”.

PO anser att ”det är uppenbart att publiceringen lett till påtaglig publicitetsskada för de båda juristerna personligen och för den namngivna advokatbyrån där de är verksamma”.

Enligt PO måste även personer som hamnat på ”Skojartoppen” kunna anlita juridiska ombud utan att dessa ska straffas genom en journalistisk tillämpning av ”guilt by association-metoden”.

POs slutsats blir: ”Detta förfarande är inte förenligt med en ansvarig hållning inför den publicistiska uppgiften och tidningen har enligt min mening brutit mot god publicistisk sed.”

Opinionsnämnden ställde sig den 27 oktober bakom POs beslut.

När Resumé skrev om de båda juristerna råkade man publicera fel bild på den ene mannen. Tidningen tog sen in en rättelse där man beklagade att man pekat ut fel person som medhjälpare till skojaren.

– Den rättelsen gjorde saken värre för Resumé, kommenterar PO Pär-Arne Jigenius.

Redaktör för ”Skojartoppen” är reportern Acke Fröberg som 1997 belönades med Stora journalistpriset.

Fler avsnitt
Fler videos