Opitz: ”Behövs mer öppenhet om våra arbetssätt”
”Generellt kan vi inte ägna en massa tid åt att svara på lögnaktiga påståenden från alternativsajter. Men ibland måste man göra undantag”, säger DNs redaktionschef Caspar Opitz om hur redaktioner bör förhålla sig till högerextremt orkestrerade drev.
Hur reagerade du på Nyheter Idags uppgifter om att DN skulle ha mörkat, och den spridning uppgifterna fick?
– Man blir väldigt upprörd eftersom anklagelserna är grundlösa.
Hur ska redaktioner förhålla sig när högerextrema/alternativsajter sätter igång sådana här drev?
– Generellt kan vi inte ägna en massa tid åt att svara på lögnaktiga påståenden från alternativsajter. Men ibland måste man göra undantag. Över huvud taget tror jag att vi måste visa mer öppenhet kring hur seriös journalistik bedrivs, hur omfattande arbete som ligger bakom våra artiklar, om hur vi kontrollerar källor, och så vidare.
Nu har ni konstaterat att polisen tystat ned det inträffade: kommer ni att värdera polisens uppgifter annorlunda framöver?
– Vi ska alltid förhålla oss kritiska och ställa frågor kring vad polisen och andra offentliga myndigheter gör och säger. Men vi är också beroende av att man informerar om händelser – vi kan inte gräva och gå till botten med vartenda ett av de tusentals tips som trillar in till redaktionen varje vecka.
Hur allvarlig är polisens "mörkläggning"?
– Jag är inte säker på att det handlar om en medveten mörkläggning från chefer i organisationen, men uppenbart är att informationen från polisen inte nått fram av olika skäl. Och det är klart att det är allvarligt när samhällsviktig information, som att ett stort antal unga kvinnor utsätts för grova och upprepade trakasserier, inte når allmänheten.
Hur jobbade ni nyhetsmässigt under söndagen för att få fram de nya uppgifterna? Varför kunde inte samma nyhetsjobb ha gjorts i somras?
– Vi hade gärna gjort samma nyhetsjobb i somras, om vi bara hade fått bekräftat att detta var en stor och omfattande händelse. Vi kom inte längre än en källa, som ville vara anonym och inte arbetade hos polisen. Den officiella bilden från polisen var att det gått lugnt till.
– När vi i fredags fick bekräftelse från polishåll på att det som inträffade i Kungsträdgården var mycket allvarligt gick vi direkt vidare på vanligt sätt: jagade källor, interna polisrapporter, pratade med poliser, vittnen etcetera – det vill säga vanligt nyhetsarbete som ledde till söndagens publicering som fått mycket stor uppmärksamhet.
Martin Aagard på Aftonbladet Kultur skriver att extremhögern på många håll börjat sätta dagordningen för vad medier ska prata om. Att deras inflytande är större än någonsin. Har du någon kommentar till det?
– Övergreppen i Kungsträdgården har ett stort allmänintresse. För Dagens Nyheter är det självklart att rapportera om dem, oavsett vad andra aktörer väljer att göra.