Gå direkt till textinnehållet

Öppen kritik mot Edman inifrån redaktionen

Upproret på Dagens Samhälle Turbulensen fortsätter på Dagens Samhälle. Journalisterna Pelle Bouveng och Maria Ottoson, tidigare ledamöter i tidningsbolagets styrelse, kritiserar nu öppet Mats Edman efter hans beslut att stänga av Thord Eriksson från arbetet. ”Det räcker nu. Detta är ovärdigt”, säger Pelle Bouveng.

Journalisten berättade på måndagen att Dagens Samhälles chefredaktör och VD Mats Edman stängt av reportern Thord Eriksson från arbetet, och inlett en ”juridiskt process” mot honom.

Beslutet ska enligt Mats Edman ha fattats i fredags och medarbetarna på Dagens Samhälle fick beskedet via mejl halv sju på fredagsmorgonen. Han ska då ha hunnit förankra beslutet i bolagsstyrelsen.

Thord Eriksson uttalade sig öppet kritiskt om Mats Edman i en artikel i Journalisten bara två dagar tidigare och många drog slutsatsen att avstängningen hade med kritiken han riktade i artikeln att göra. Mats Edman förnekade dock detta i ett mejl till Journalisten.

Annons Annons

Många har reagerat starkt på avstängningen, bland annat i sociala medier. Inne på Dagens Samhälles redaktion har också reaktionerna varit starka. Flera personer som Journalisten pratat med beskriver beslutet som ”chockerande”.

De flesta vill inte ställa upp med namn, men två av journalisterna har bestämt sig för att följa Thord Erikssons exempel och kritisera Mats Edman öppet – som en reaktion på avstängningsbeslutet: Pelle Bouveng och Maria Ottoson.

– Så här får det inte gå till. Det är inte värdigt ett land som Sverige som ska stå för demokrati och yttrandefrihet. Att en arbetsgivarorganisation som SKL stödjer ett agerande som innebär att journalister tystas ned för att de säger sanningen är helt otroligt, säger Maria Ottoson.

Varför väljer du att gå ut med öppen kritik på det här sättet?
– Jag kan inte se att det finns någon annan utväg. Vi har försökt att uppmärksamma missförhållanden, att det finns en tystnadskultur som gör att folk mår dåligt, för ledningen, bolagsstyrelsen och ägarna. När effekten nu blir att den som uttalar öppen kritik blir avstängd och utsätts för en ”juridisk process”, är det viktigt att visa att man inte accepterar sådana metoder.

Pelle Bouveng berättar att det är just avstängningen av Thord Eriksson fick honom att välja att gå ut med öppen kritik.

– Det räcker nu, det räcker nu. Detta är ovärdigt. Den som pratar med medier ska inte bli uppsagd – i Sverige 2015, säger Pelle Bouveng.

Mats Edman hävdar att avstängningen och den juridiska processen inte har med artikeln i Journalisten att göra, vad säger du om det?
– Det är tämligen uppenbart att det handlar om artikeln. Bara en dag efter att Thord Eriksson kritiserat arbetsplatsen blir han avstängd. Att påstå att det inte har ett samband framstår som desperat.

Pelle Bouveng och Maria Ottoson satt fram till i höstas i Dagens Samhälles bolagsstyrelse som arbetstagarrepresentanter men valde hoppa av samtidigt.

– Sedan Mats Edman tillträdde 2010 har det funnits tre arbetstagarrepresentanter i bolagsstyrelsen, samtliga har avgått, två blev sjukskrivna och en juridisk process inleddes mot den tredje för att få henne sparkad, säger Pelle Bouveng.

Varför valde du att avgå?
– Ett par dagar efter ett bolagsstyrelsemöte tidigare i år blev vi utskällda av Mats Edman. Han kallade oss för undermåliga arbetstagarrepresentanter och jag upplevde mötet som mycket hotfullt. Herregud, jag är snart 50 år och har suttit på många möten, men jag har aldrig varit med om något liknande. Vi blev rejält uppskrämda. Jag hade svårt att prata utan att rösten darrade. Den behandlingen ska ingen behöva utsättas för, därför avgick jag, säger Pelle Bouveng.

Den tidigare arbetstagarrepresentant som slutat, som Pelle Bouveng hänvisar till, är Åse Skarsgård. För ett och ett halvt år sedan hamnade hon i öppen konflikt med Mats Edman och det hela slutade med att hon lämnade tidningen. Hon beskriver det som ett ”kamikazeuppdrag” att sätta sig i bolagsstyrelsen.

– Det var med huvudet som insats. Den som inte fattar att arbetet på Dagens Samhälle under Mats Edman inte fungerar har dålig omvärldskoll. Det är en bra tidning, men det var den innan han kom dit och den kommer att klara sig bra utan honom, säger Åse Skarsgård.

Pelle Bouveng är uppgiven inför framtiden.

Vad tror du kommer att hända nu?
– Jag är rädd att ingenting kommer att hända. Det jag befarar kommer att hända är att jag och Maria står på tur för att bli avstängda och uppsagda, efter den här artikeln, säger Pelle Bouveng.

Mats Edman kommenterar kritiken i ett mejl till Journalisten:

”Självfallet får man kritisera mig på jobbet och i medierna. Detta har absolut inget samband med Journalistens artiklar. Jag förstår att det ser ut så på ytan. Beslutet togs i realiteten långt tidigare och bygger på rekommendationer till vår styrelse och företagsledning från våra organisationskonsulter och arbetsjurister. I övrigt har jag inget att tillägga", skriver Mats Edman.

Fler avsnitt
Fler videos