Gå direkt till textinnehållet

Oro inför nedskärningar på Östgöta Media

Östgöta Media ska kapa drygt 20 tjänster. ”Vi undrar hur man ska kunna göra en lika bra eller bättre produkt med mindre personal”, säger Calle Slättengren, ordförande i journalistklubben på Norrköpings Tidningar. 

Som Journalisten tidigare berättat fick medarbetarna på Östgöta Media veta i tisdags att företaget står inför en större omorganisation som kommer innebära att drygt 20 tjänster försvinner. Orsaken till omorganisationen uppges vara det ekonomiskt pressade läget som berör hela mediebranschen och nya krav på närvaro och kompetens på nätet.

Tidningarna som ingår i Östgöta Media är Östgöta Correspondenten, Motala Vadstena Tidning, Norrköpings Tidningar, Västerviks-Tidningen och Folkbladet i Norrköping.

Calle Slättengren är ordförande i Journalistklubben på NT.

Annons Annons

– Än så länge har det inte hänt något eftersom förhandlingen inte är avslutad. Arbetsgivaren har lagt fram ett förslag och det man i princip vill göra är att slå ihop väldigt många funktioner på de olika tidningarna. Tidningarna ska ha en gemensam printchef, en gemensam kulturredaktör och en gemensam onlinechef, säger han.

Redaktionerna kommer fysiskt att finnas kvar på de olika orterna men hela verksamheten är tänkt att skötas som en stor redaktion. Lokalt kommer nyhetschefer leda arbetet.

I förslaget vill också arbetsgivaren få ner antalet redaktionella tjänster till 150. I dag arbetar 196 journalister på Östgöta Media. 24 kommer sluta genom pension eller avgångsvederlag. Men ledningen vill alltså att ytterligare 22 tjänster ska tas bort.

– Vi undrar hur man ska kunna göra en lika bra eller bättre produkt med mindre personal. Det är redan tajt som det är i dag. Arbetssituationen är otroligt ansträngd som den är, säger han och fortsätter:

– Stämningenbland medarbetarna är, som alltid vid omorganisationer, orolig.

Fortsatta förhandlingar äger rum nästa fredag. 

Fler avsnitt
Fler videos